Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Termodynamika a mechanika nenewtonovských tekutin (NMMO402)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NMMO402 - Termodynamika a mechanika nenewtonovských tekutin, Matematicko-fyzikální fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je poskytnout posluchači základní popis jevů, které nemohou newtonské (Navier-Stokesovy) tekutiny popsat a odvodit modely, které naopak jsou vhodné k jejich popisu.

Sylabus

Prednaska ma dvoulety cyklus a se svolenim prednasejiciholze prednasku zapsat opakovane. Semestr v sudem roce bude zameren namodelovani jevu charakteristickych pro nenewtonske tekutiny(nekonstantni viskozita, napetova relaxace, rozdil normalovychnapeti, aj.) v ramci termomechaniky kontinua. Semestr v lichem roce budevenovan matematicke analyze vybranych modelu (lze jej absolvovat nezavisle na prvni casti).Cilem prednasky je seznamit studenty s: (i) základy mechaniky a termodynamiky tekutin (co jsou tekutiny, nestlacitelnost, nehomogenita, moznosti popisu, bilancni vztahy); (ii) newtonskymi (Navier-Stokesovy) tekutinami;(iii) zakladnimi charakteritikami nenewtonských tekutin (zeslabeni, zesileni smyku, nelinearni viskozita, pritomnost rozdilu normalovych napeti v jednoduchem smykovem poli, napetova relaxace, nelinearni creep, skokove singularity v tensoru napeti) a priklady modelu, ktere tyto jevy popsat mohou a které nikoliv, a priklady materialu (biologicke tekutiny, granulovane materialy, smesi), ktere tyto charakteristiky vykazuji. Bude prezentovana a odvozena cela hiearchie modelu v jednotnem termomechanickem popisu, od Navier-Stokesovych rovnic az k rovnicim pro viskoelasticke materialy. Pozornost bude venovana hranicnim podminkam. Duraz bude kladen na ty fyzikalni aspekty, ktere hraji dulezitou roli v matematicke analyze odvozenych modelu.

Literatura

[1] W. R. Schowalter: Mechanics of Non-Newtonian Fluids, Pergamon Press (Oxford), 1978.[2] R. R. Huilgol: Continuum mechnaics of viscoelastic liquids, Hindusthan Publishing Co. (Delhi), 1975.[3] J. Malek, K. R. Rajagopal: Mathematical issues concerning the Navier-Stokes equations and some of its generalizations, Handbook of Differential Equations, Evolutionary Equations, Vol. 2 (eds. C. Dafermos and E. Feireisl), Elsevier, 2005, 371-459.

Garant

prof. RNDr. Josef Málek, CSc., DSc.