Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Analýza kategoriálních dat (NMST561)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NMST561 - Analýza kategoriálních dat, Matematicko-fyzikální fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Posluchači se seznámí se statistickými metodami pro analýzu kategoriálních dat. Je vysvětlena identifikace modelu pro jednorozměrná i mnohorozměrná data.

Sylabus

Binomické rozdělení: intervaly spolehlivosti, testování hypotéz, výpočet rozsahu výběru, exaktní inference, testování homogenity, pravidlo tří.Poissonovo rozdělení: asymptotická a exaktní inference.Multinomické rozdělení: mocninné divergence, disparita, index nepodobnosti, Benfordův zákon, rozklad Pearsonovy statistiky.Overdispersní a underdispersní rozdělení.Kontingenční tabulky: testy nezávislosti, míry závislosti, iterativní proporcionální fitting procedura, procedura median polish, korespondenční analýza, tabulky s uspořádanými kategoriemi, párová data, identifikace modelu.

Literatura

Simonoff J. S. (2003): Analyzing Categorical Data. Springer, New York.

Garant

prof. RNDr. Jiří Anděl, DrSc.