Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Matematická statistika (NMST701)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NMST701 - Matematická statistika, Matematicko-fyzikální fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Student se seznámí se základními principy modelování náhody a nejistoty vteorii pravděpodobnosti a pochopí účel a úlohu statistických metod přizpracování empirických pozorování. Vedlejším cílem je porozuměnívybraným statistickým metodám z oblasti teorie odhadu a testováníhypotéz.

Sylabus

1) Filosofická kategorie nutnosti a náhodnosti. Náhodnost jakožto nedostatek informace.2) Pojem náhodného jevu. Klasická a geometrická definice pravděpodobnosti. Axiomatická definice pravděpodobnosti.3) Podmínená pravděpodobnost, nezávislost náhodných jevů. Bayesův vzorec. Příklady a problémy z fyziky, chemie a přírodních věd.4) Náhodná veličina a její rozdělení. Charakteristiky náhodných velčin. Důležitá rozdělení: binomické, Poissonovo, exponenciální, rovnoměrné, normální. Jejich význam v chemii a fyzice.5) Odhady charakteristik náhodných veličin. Slabý zákon velkých čísel.6) Pravděpodobnostní a matematicko-statistický přístup k vyšetřování zákonitostí reálného světa. Základy teorie testování hypotéz. Matematická statistika jako základ vědeckého vyhodnocování experimentálního materiálu.

Literatura

Jirí Anděl: Statistické metody. Matfyzpress Praha, 1998.Karel Zvára, Josef Štěpán: Pravděpodobnost a matematická statistika. Matfyzpress Praha, 1997.Jirí Anděl: Matematika náhody. Matfyzpress Praha, 2000.

Garant

RNDr. Jitka Zichová, Dr.