Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Markovské distribuce nad grafy (NMTP574)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NMTP574 - Markovské distribuce nad grafy, Matematicko-fyzikální fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Základy teorie grafických modelů nad neorientovanými a orientovanými grafy pro kategoriální a gaussovské veličiny

Sylabus

1. Úvod. Grafy, simpliciální rozklady na podgrafy, triangulované grafy. Algoritmy na rozklad a triangularizaci. 2. Rozložitelné hypergrafy. Orientované acyklické grafy, d-separace a moralizace. 3. Podmíněná nezávislost, relace podmíněné nezávislosti, Markovské vlastnosti vzhledem k orientovaným a neorientovaným grafům. 4. Hammersley-Cliffordova věta. 5. Kontingenční tabulky: explicitní vzorce pro maximálně věrohodné odhady v grafických modelech. Iterativní metody a marginální problém. 6. Gaussovské grafické modely: maximálně věrohodné odhady nad triangulovanými grafy. Přehled iterativních metod řešení. 7. Pravděpodobnostní expertní systémy. Lokální výpočty.

Literatura

S. L. Lauritzen (1996) Graphical Models. Clarendon Press, Oxford J. Whittaker (1990) Graphical Models in Applied Multivariate Statistics. John Wiley and Sons, New York

Garant

Ing. František Matúš, CSc.