Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny matematiky I (NMUM305)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NMUM305 - Dějiny matematiky I, Matematicko-fyzikální fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1. Počátky řecké přírodní filozofie a matematiky. Pythagoras ze Samu a jeho škola.2. Objev nesouměřitelnosti a jeho důsledky.3. První krize matematiky. Východiska z krize.4. Klasické úlohy řecké matematiky. Kvadratura kruhu, trisekce úhlu, zdvojení krychle.5 "Nepovolená" řešení klasických úloh. Hippokrates, Hippias, Archytas, Menaechmos, Dinostratos.6. Problémy s nekonečnem. Zenon a jeho aporie. Demokritos, Theodoros a Theaitetos, Eudoxos a jeho exhaustivní metoda.7. Eudoxova teorie proporcí. 8. Sokrates, Platon, Aristoteles.9. Archimedes ze Syrakus, jeho život a dílo.10. Eratosthenes, jeho život a dílo. Apollonios, Klaudios Ptolemaios.11. Diofantos a jeho Aritmetika. Pappos a jeho Matematická sbírka.Podrobný sylabus je vystaven na stránce přednášejícího, kde je též obsáhlý seznam literatury.

Literatura

J. Bečvář: Hrdinský věk řecké matematiky, Historie matematiky I, edice Dějiny matematiky, sv. č. 1, JČMF, Brno, 1994, str. 20--107. J. Bečvář: Hrdinský věk řecké matematiky II, Historie matematiky II, edice Dějiny matematiky, sv. č. 7, Prometheus, Praha, 1997, str. 6--28. J. Bečvář, I. Štol: Archimedes. Největší vědec starověku, edice Velké postavy vědeckého nebe, Prometheus, Praha, 2004. M. Bečvářová: Eukleidovy Základy, jejich vydání a překlady, edice Dějiny matematiky, sv. č. 120, Prometheus, Praha, 2002, 297 stran. Eukleidovy Základy (Elementa), přeložil František Servít, JČM, Praha, 1907. M. Kline: Mathematical Thought from Ancient to Modern Times. Oxford Univ. Press, New York 1990. R. Cooke: The History of Mathematics, A Brief Course. Wiley, New York 1997. J. Stillwell: Mathematics and Its History. Springer-Verlag, New York 1994. W. S. Anglin: Mathematics - A Concise History and Philosophy. Springer-Verlag, New York 1994. W. S. Anglin, J. Lambek: The Heritage of Thales. Springer-Verlag, New York 1995. H. Gericke: Mathematik in Antik, Orient und Abendland. FourierVerlag, Wiesbaden 2003.

Garant

doc. RNDr. Jindřich Bečvář, CSc.doc. RNDr. Martina Bečvářová