Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny matematiky II (NMUM306)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NMUM306 - Dějiny matematiky II, Matematicko-fyzikální fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1. Zánik antického světa, jeho příčiny a důsledky. Poslední antičtí matematici. 2. Středověk3. Sedm svobodných umění. Trivium a kvadrivium.4. Církev a vzdělanost. 5. Matematika na konci 8. století. Alkuin, jeho život a působení.6. Matematika na konci 10. století. Gerbert z Aurillacu - papež Silvestr II., jeho život a dílo.7. Matematika v zemích islámu. Rozvoj arabské vědy. Al-Chwárizmí, Abú Kámil, Omar Chajjám.8. Transfer antických znalostí přes islámský a byzantský svět do Evropy.9. Matematika na začátku 13. století. Leonardo Pisánský - Fibonacci, jeho život a dílo.10. Středověké početní algoritmy.11. Univerzity.12. Matematika ve druhé polovině 14. století. Nicole Oresme, jeho život a dílo.13. Matematika v 15. století. Johannes Muller - Regiomontanus. Jeho život a dílo. Luca Pacioli a jeho Summa. Podrobný sylabus je vystaven na stránce přednášejícího, kde je též obsáhlý soupis literatury.

Literatura

J. Bečvář a kol.: Matematika ve středověké Evropě, edice Dějiny matematiky, sv. č. 19, Prometheus, Praha, 2001, 445 stran.K. Mačák: Tři středověké sbírky matematických úloh, edice Dějiny matematiky, sv. č. 15, Prometheus, Praha, 2001, 101 stran.A. P. Juškevič: Dějiny matematiky ve středověku, Academia, Praha, 1977.M. Kline: Mathematical Thought from Ancient to Modern Times. Oxford Univ. Press, New York 1990. R. Cooke: The History of Mathematics, A Brief Course. Wiley, New York 1997. J. Stillwell: Mathematics and Its History. Springer-Verlag, New York 1994. W. S. Anglin: Mathematics - A Concise History and Philosophy. Springer-Verlag, New York 1994. W. S. Anglin, J. Lambek: The Heritage of Thales. Springer-Verlag, New York 1995. H. Gericke: Mathematik in Antik, Orient und Abendland. FourierVerlag, Wiesbaden 2003.

Garant

doc. RNDr. Jindřich Bečvář, CSc.doc. RNDr. Martina Bečvářová