Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Klasická elektrodynamika (NOFY026)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NOFY026 - Klasická elektrodynamika, Matematicko-fyzikální fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Přednáška navazující na OFY018. Maxwellovy rovnice. Statické, stacionární a kvazistacionární přiblížení. Metody řešení. Elektromagnetické záření.

Sylabus

Vektorová analýza a parciální diferenciální rovnice.Skalární, vektorové a tenzorové pole. Fyzikální pole. Diferenciální operátory. Integrální věty. Symetrie. Křivočaré souřadnice. Lineární polní rovnice eliptického, parabolického a hyperbolického charakteru.Okrajové a počáteční podmínky. Greenova funkce. Statická, stacionární, kvazistacionární a vlnová řešení Maxwellových rovnic. Mawellovy rovnice. Materiálové vztahy. Lorentzova síla. Zákony zachování (náboje, energie, hybnosti, momentu hybnosti). Speciálně relativistický zápis rovnic.Laplaceova a Poissonova rovnice pro elektrostatický potenciál. Okrajové podmínky. Jednoznačnost řešení. Multipólový rozvoj. Magnetostatické pole. Magnetické pole v stacionárním a kvazistacionárním přiblížení. Biotův-Savartův zákon. Skin-efekt. Elektromagnetický potenciál. Cejchovací transformace. Hertzův vektor. Retardované a avanceované potenciály. Vlny a záření. Rovinná vlna ve vakuu, dielektriku a vodivém prostředí a na jejich rozhraní. Hertzův dipól. Vlnovod a elektromagnetický rezonátor.

Literatura

Kvasnica J.: Teorie elektromagnetického pole, Academia, Praha 1985 Fišer K., Novotný D.: Příklady z teorie elektromagnetického pole I, II (Scripta)

Garant

Mgr. Tomáš Ledvinka, Ph.D.