Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Praktikum pro dálkové studium (NOFY050)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NOFY050 - Praktikum pro dálkové studium, Matematicko-fyzikální fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Soubor vybraných úloh z mechaniky, elektřiny a optiky. Určeno pro rozšiřující studium učitelství.

Sylabus

Mechanika.Měření tíhového zrychlení.Studium harmonických kmitů mechanického oscilátoru.Studium otáčení tuhého tělesa.Určení závislosti povrchového napětí na koncentraci povrchově aktivní látky.Studium Brownova pohybu.Rychlost šíření zvuku.Kalibrace odporového teploměru a termočlánku- fázové přechody. Elektřina a magnetizmus.Měření odporů metodou přímou a substituční.Měření napětí osciloskopem.Charakteristiky diod.Měření účiníku.Měření kapacit a indukčností přímou metodou.Studium zesilovače s triodou.Měření s torzním magnetometrem. Zákon Biotův - Savartův. Optika.Měření parametrů zobrazovacích soustav.Studium ohybových jevů s použitím laseru.Vlastnosti rentgenového záření.Stavba interferometru a ověření jeho funkce.Měření indexu lomu látek polokulovým a hranolovým refraktometrem.Studium mřížkového spektrometru. Atomová fyzika.Studium fotoefektu. Určení Planckovy konstanty.Měření resonančních a ionisačních potenciálů rtuti (Franckův-Hertzův pokus).Studium Geiger-Müllerova počítače.

Literatura

Brož J. a kol.: Základy fyzikálních měření, SNTL 1983Slavínská D., Stulíková I., Vostrý P.:Fyzikální praktikum I. Mechanika amolekulová fyzika, SPN Praha 1989Bakule R., Šternberk J.: Fyzikální praktikum II, Elektřina a magnetizmus, UK Praha 1989Pelant I., Fiala J., Pospíšil J., Fahnrich J.: Fyzikální praktikum III - Optika, matfyzpress, Praha 2001

Garant

Mgr. Hana KudrnováRNDr. Jan Lipták, CSc.RNDr. Jaroslava Piešová, Ph.D.