Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Měřicí technika ve fyzice (NOFY052)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NOFY052 - Měřicí technika ve fyzice, Matematicko-fyzikální fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Posluchači se seznámí s přizpůsobením různých zdrojů signálů, vyskytujících se ve fyzikálním experimentu, jejich zpracováním a detekcí, s měřením analogových signálů a jejich převodem do digitálního tvaru a naopak. Součástí kurzu je i seznámení s metodikou sběru experimentálních dat a jejich zpracování.

Sylabus

Metody detekce analogových signálů asynchronním a synchronním detektorem, tvarování signálů pomocí spínacích obvodů, aplikace operačních zesilovačů pro filtraci a tvarování signálů, převody analogových signálů na digitální pomocí A/D převodníků a jejich zpětný převod do analogového tvaru pomocí D/A převodníků. Komunikace PC s měřícími přístroji systému pomocí standardních rozhraní, přenos a zpracování získaných dat v PC.

Literatura

Hájek Z., Nedbal J.: Praktikum z elektroniky, SPN 1980 M. Tichý: Elektronika, WWW skripta, WWW adresa http://lucy.troja.mff.cuni.cz/~tichy M. Šícha, M. Tichý: Elektronické zpracování signálu, Karolinum, nakladatelství UK, Praha, 1998. Studijní texty u jednotlivých úloh

Garant

doc. Ing. Petr Praus, CSc.Ing. Miloš Pfeffer, CSc.RNDr. Vojtěch Hanzal