Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Programování pro fyziky (NOFY056)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NOFY056 - Programování pro fyziky, Matematicko-fyzikální fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Student schopný vyjádřit myšlenku pomocí programovacího jazyka (např. Pascal, C, Fortran).

Sylabus

1. ProblémyKlasické elementární algoritmy (Eukleidův algoritmus, Eratosthenovo síto). Matematické výrazy (Hornerovo schema, chyby), příklady výpočtu a aproximace funkcí. Základní numerické algoritmy (hledání kořenů, kvadratura). Práce s poli, vybrané algoritmy lineární algebry. Složitost algoritmu. Vyhledávání a (vnitřní) třídění, asociativní pole. Fronta a zásobník. Vstup a výstup dat. Nástin 2D grafiky (gnuplot, postscript). Náhodná čísla. Modularita, příklady použití použití knihoven procedur a objektů. 2. Jazyk PascalProměnné (a konstanty). Celočíselné typy, char, boolean, reálné typy. Výraz, operátory, priorita, standardní funkce. Přiřazení, vstup a výstup. Jednoduchý a složený příkaz. Podmínky, cykly. Program, procedura a funkce. Lokalita. Předávání parametrů hodnotou a odkazem, konstantní parametry. Strukturovaná data (pole, záznam, řetězce). Inicializované proměnné. Binární operace a zkrácené vyhodnocování logických výrazů. Textový vstup a výstup. Typované soubory. Parametr (a proměnná) typu procedura a fuknce. Modularita (unit), práce s dokumentací knihoven. Dynamické datové struktury, ukazatele. Objekty.3. Základy práce s osobním počítačemProgramy a data. Standardní vstup a výstup, přesměrování, skripty. Základní nástroje.Cvičení:Studenti se na cvičeních detailně seznamují s vybranými algoritmy a průběžně vylepšují techniku konstrukce kódu. Podmínkou pro zápočet je odevzdání zápočtové práce.

Literatura

Poznámky k přednáškám: http://utf.troja.mff.cuni.cz/~ledvinka http://geo.mff.cuni.cz/~lh/NOFY056a dále N. Wirth: Algoritmy a datové struktury, Alfa, Bratislava 1988 J. Drózd, R. Kryl: Začínáme s programováním, Grada, Praha 1992 P. Töpfer: Základy programování v úlohách, Scientia, Praha 1997 P. Töpfer, D. Töpferová: Programování - Sbírka úloh, Fortuna, Praha 1998 P. Satrapa: Pascal pro zelenáče, Neokortex, Praha 2000 Příručky pro Turbo Pascal, Borland Pascal a Delphi, 1990-2003

Garant

RNDr. Ladislav Hanyk, Ph.D.Mgr. Tomáš Ledvinka, Ph.D.