Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyzika v experimentech I (NOFY067)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NOFY067 - Fyzika v experimentech I, Matematicko-fyzikální fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Fyzikální demonstrační experimenty rozšiřující a doplňující látku k přednáškám Fyzika I , Fyzika II a Fyzika III (mechanika a molekulová fyzika, elektřina a magnetismus, optika).

Sylabus

Rozšíření souboru počtu reálně předvedených demonstračních pokusů z mechaniky, molekulové fyziky a termiky, zjm. v návaznosti na přednášku FYZIKA I. V omezeném počtu se provádí i vybrané experimenty z elektřiny a magnetismu, optiky a atomové fyziky - tato část přednášky má výhradně motivační charakter. Cílem přednášky je obohacení experimentální složky výuky bakalářského studia fyziky (1. ročníku).V rámci předmětu přednášky proběhne demostrace více než 50 pokusů (vč. jejich vysvětlení) v různých tematických blocích. Vybrané okruhy, resp. experimenty: 1. Měření rychlosti střely. 2. Newtonovy pohybové zákony - Poggendorfovy váhy, Maxwellův setrvačník. 3. Volný pád - Galileův padostroj. 4. Síly setrvačnosti - odstředivá síla, Coriolisova síla, Foucaultovo kyvadlo. 5. Mechanické vlnění - lineární harmonický oscilátor, akustické harmonické kmity, Huyghensův princip, Dopplerův jev, stojaté vlnění příčné, tlumené kmity, vynucené kmity. 7. Zákon zachování mechanické energie (kulička na kulové dráze). 8. Zákon zachování hybnosti (vozík s kyvadlem, rázostroj). 9. Moment síly (neposlušná cívka). 10. Moment setrvačnosti (válce na nakloněné rovině). 11. II. impulsová věta (točna a činky, točna a setrvačník, lokomotiva na točně). 12. Pokusy se setrvačníky (Kardanův závěs, gyroskopický efekt zavěšený setrvačník, setrvačník v kouli). 13. Pascalův zákon, Archimedův zákon, hydrostatický tlak. 14. Proudění v trubici o konstantním průřezu, Venturiho trubice, tření v kapalině, laminární a turbulentní proudění. 15. Povrchové napětí kapalin. 16. Var za sníženého tlaku. 17. Šíření tepla vedením v pevných látkách a sáláním (Croockesův radiometr). 18. Objemová teplotní roztažnost kapalin a pevných látek, délková teplotní roztažnost pevných látek. 19. Brownův pohyb. 20. Tepelná vodivost plynů. 21. Mikrovlny (odraz, lom a polarizace).

Literatura

1) Elektronický katalog fyzikálních demonstračních experimentů - http://kvof.mff.cuni.cz/katalog.html.2) Studijní literatura k přednáškám FYZIKA I-III.3) Šofr R., Vlach M., Drozd Z.: Rande s Fyzikou, Edice ČT, Praha 2015 (ISBN: 978-80-7404-150-1), www.randesfyzikou.cz.

Garant

RNDr. Martin Vlach, Ph.D.