Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Procvičovací seminář z Fyziky I (NOFY071)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NOFY071 - Procvičovací seminář z Fyziky I, Matematicko-fyzikální fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Seminář bude z části tvořen pevným sylabem (sestávajícím se z obtížnějších partií látky probírané v přednášce Fyzika I) a z části látkou navrhnutou samotnými studenty. Ti budou mít možnost vyjádření k náplni semináře prostřednictvím internetových stránek. Důraz bude kladen na individuální přístup a interakci s vyučujícími. Sylabus: Vybrané kapitoly z mechaniky a molekulové fyziky vyžadující detailnější výklad jako např. 1) Vektorová podstata základních fyzikálních veličin a její uplatnění v kinematice a dynamice.2) Problém lineárního harmonického oscilátoru, smysl jeho řešení a příklady uplatnění v jiných fyzikálních oborech. 3) Pole, vektorová podstata polí a příklady pohybů v centrálním poli. Tření - valivé vs. smykové. Křivkový integrál a jeho význam ve fyzice. 4) Detailní zavedení hybnosti a momentu hybnosti, 1. a 2. věta impulsová a jejich širší souvislosti. 5) Otáčení tuhého tělesa a jeho souvislost s tenzory setrvačnosti. 6) Mechanické vlnění a jeho analogie v jiných fyzikálních oborech. 7) Deformace a jejich tenzorová reprezentace. Tenzor napětí. 8) Zavedení stavových veličin v termodynamice a jejich smysl. 9) Maxwellovo-Boltzmanovo rozdělení a jeho smysl v molekulárně kinetické teorii látek. Sylabus je pouze orientační a může se měnit v závislosti na potřebách docházejících studentů.

Literatura

A.Havránek: Klasická mechanika I - II, skriptum, Karolinum, Praha 2002-3Z.Horák, F.Krupka: Fyzika, SNTL, Praha 1976R.P.Feynman, R.B.Leighton, M.Sands: Feynmanovy přednášky z fyziky I, II, Fragment, Praha 2000J.Kvasnica a kol.: Mechanika, Academia, Praha 1988, 2004D.Halliday, R.Resnick, J.Walker: Fyzika, Vutium, Brno 2000R.Bakule, E. Svoboda : Molekulová fyzika, Academia, Praha 1992R.Bakule, J. Brož: Molekulová fyzika, skriptum, UK, Praha 1982J.Obdržálek, A.Vaněk: Termodynamika a molekulová fyzika, skriptum, PF Ústí n.L., 2000I.G.Main: Kmity a vlny ve fyzice, Academia, Praha 1990J.Fähnrich, A.Havránek, D.Slavínská: Příklady z mechaniky, skriptum, Karolinum, Praha 2001J. Brož, M. Rotter: Příklady z molekulové fyziky, skriptum , SPN, Praha 1980, 1986DoplňkováJ.Kvasnica: Matematický aparát fyziky, 2. oprav. vyd., Academia 1997K.Rektorys a kol.: Přehled užité matematiky, (SNTL, Praha 1968,... Prometheus, Praha 2009)

Garant

RNDr. Martin Veis, Ph.D.RNDr. Klára Uhlířová, Ph.D.RNDr. Tomáš Mančal, Ph.D.