Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Procvičovací seminář z Fyziky III (NOFY073)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NOFY073 - Procvičovací seminář z Fyziky III, Matematicko-fyzikální fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Seminář bude z části tvořen pevným sylabem (sestávajícím se z obtížnějších partií látky probírané v přednášce Fyzika III) a z části látkou navrhnutou samotnými studenty. Ti budou mít možnost vyjádření k náplni semináře prostřednictvím internetových stránek. Důraz bude kladen na individuální přístup a interakci s vyučujícími. Sylabus: Vybrané kapitoly z optiky vyžadující detailnější výklad jako např. 1) Reprezentace elektromagnetických vln pomocí komplexní exponenciály a její vztah k reálným fyzikálním veličinám. 2) Časová vs. frekvenční doména a jejich vztah pomocí Fourierovy transformace. 3) Grupová rychlost a její význam 4) Difrakce a z ní odvozená omezení optických přístrojů. 5) Fresnelova difrakce v blízkém poli. 6) Opticky anizotropní prostředí a tenzorová povaha materiálových veličin. 7) Absorpce a emise světla. Interakce světla s látkou na fenomenologické úrovni a její využití v analýze materiálů. 8) Fourierova analýza a její využití v optice. Sylabus je pouze orientační a může se měnit v závislosti na potřebách docházejících studentů.

Literatura

/1/ E. Klier: Optika ( skriptum ) SPN Praha 1980/2/ J. Kolovrat: Příklady z optiky, SPN Praha 1979/3/ P. Malý, J. Pantoflíček: Doplňkový text k přednášce z optiky (Doplňkový text OZVF ) MFF UK Praha 1989/4/ M. Born, E. Wolf: Principles of Optics, Pergamon Press, Oxford 1980/5/ A. Štrba: Optika, Alfa Bratislava 1978/6/ F.L. Pedrotti, L.S. Pedrotti: Introduction to Optics, Prentice-Hall Internat. 1993/7/ R. W. Pohl: Optik und Atom Physics, Springer Berlin 1963 (ruský překlad Nauka Moskva 1966)/8/ J. Fuka, B. Havelka: Optika, SPN Praha 1961/9/ B. Havelka: Geometrická optika I, II, NČSAV Praha 1955/10/ Miler: Holografie, SNTL Praha 1974SPN Praha 1980

Garant

RNDr. Martin Veis, Ph.D.RNDr. Tomáš Mančal, Ph.D.RNDr. Klára Uhlířová, Ph.D.