Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Optika tenkých vrstev a vrstevnatých struktur (NOOE011)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NOOE011 - Optika tenkých vrstev a vrstevnatých struktur, Matematicko-fyzikální fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Úvod do vlnové optiky tenkých vrstev a multivrstev.

Sylabus

Souhrn poznatků z teorie elektromagnetických vln Maxwellovy rovnice, vlnová rovnice v lineárním isotropním homogenním prostředí, krystalová optika. Anisotropní prostředí, vliv vnějších polí na materiálové tensory, přirozená a indukovaná anisotropie. Optické konstanty. Základy elipsometrie Modely pro popis rozhraní. Elipsometrické systémy, jejich prvky, výpočet přenosových funkcí sytému, vliv nedokonalosti optických prvků, nulovací a intensitní elipsometrie. Planární vrstevnaté struktury Isotropní multivrstvy při obecném úhlu dopadu, podmínky pro vlastní módy. Analogie s kvantově mechanickými úlohami. Rozšíření na anisotropní multivrstvy popisované obecným tensorem permitivity. Stranově strukturované multivrstvy a difrakce. Multivrstvy s obecným profilem tensoru permitivity. Vliv rozhraní na optické charakteristiky a optická diagnostika tenkých vrstev a multivrstev.

Literatura

R. M. A. Azzam, N. M. Bashara, Ellipsometry and polarized light, Noth-Holland, Amsterdam / New York / Oxford 1977. Existuje ruský překlad P. Yeh, Electromagnetic propagation in birefringent layered media, J. Opt. Soc. Am. 69 (1979) 742-756

Garant

prof. Ing. Štefan Višňovský, DrSc.