Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Polarizované světlo a optická spektroskopie (NOOE017)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NOOE017 - Polarizované světlo a optická spektroskopie, Matematicko-fyzikální fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty s využitím polarizovaného světla v optické spektroskopii.Předmět je vhodný pro studenty navazujícího magisterského a doktorského studia.

Sylabus

Povaha světla. Polarizační vlastnosti světla.Lineární, kruhová a eliptická polarizace. Polarizační prvky - lineární polarizátory, retardéry, depolarizátory, modulátory. Jonesův a Muellerův počet. Poincarého sféra. Spektroskopie s polarizovaným světlem.Interakce záření s látkou. Absorpční spektroskopie s nepolarizovaným zářením. Absorpční spektroskopie s lineárně polarizovanám zářením. Dvoufotonová absorpční spektroskopie. Polarizovaná emisní spektroskopie. Ramanova spektroskopie. Optická aktivita a spektroskopie.Vznik optické aktivity. Opticky aktivní molekuly, enantiomery. Indukované optické jevy - modulátory. Optická rotace a cirkulární dichroismus. Vibrační optická aktivita. Aparatury pro měření ORD, UV CD, VCD (disperzní a FT), ROA, FDCD (fluorescenčně detegované CD). Aplikace při studiu struktury molekul a zejména biomolekul.

Literatura

D. S. Kliger, J. W. Lewis, C. E. Randall: Polarized light in Optics and spectroscopy. Academic Press, San Diego 1990.Prosser a kol.: Experimentální metody biofyziky. Academia, Praha 1989 (vybrané kapitoly).Encyclopedia of Spectroscopy and Spectrometry vol. 1-3 (Lindon J.C., Tranter G.E., Holmes J.L.). Academic Press, San Diego 2000.

Garant

prof. RNDr. Vladimír Baumruk, DrSc.