Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Detekce a detektory záření (NOOE107)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NOOE107 - Detekce a detektory záření, Matematicko-fyzikální fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Vysvětlit principy detekce elektromagnetického záření v širokém spektrálním oboru - od infračerveného po gama záření

Sylabus

1. Spektrum elektromagnetického záření. Záření černého tělesa. Základní vyzařovací zákony. Emisivita. Transmitance atmosféry.2. Základní principy detekce a parametry detektorů světelného a infračerveného záření. Prostorové rozlišení Airyho disk. Funkce odezvy. Nyquistova frekvence. Výkon ekvivalentní šumu. Minimální rozlišitelná teplota.3. Design kamery. Optika, skanery a detektory. Digitalizace a zpracování obrazu. Měření teploty a další aplikace.4. Typy detektorů infračerveného záření ? bolometry, pyroelektrické detektory, fotoodpory, fotodiody a jejich řady a matice.5. Principy detekce rentgenova a gama záření. Interakce záření s látkou (těžké nabité částice, elektrony a neutrony). Statistické metody zpracování. Model detektoru. Vznik a analýza spekter. Energetické rozlišení, mrtvá doba.6. Typy detektorů ? ionizační komory, proporční čítače, scintilátory a polovodičové detektory7. Detektory neutronů a jiné speciální detektory (detektory Čerenkovova záření, detektory na bázi supravodičů a integrovaných obvodů).

Literatura

H.Frank, Fyzika a technika polovodičů, SNTL Praha 1990. G.C.Holst, Common Sense Approach to Thermal Imaging, SPIE Optical Press, Bellingham, Washington, USA 2000G.F.Knoll, Radiation Detectoction and Measurement, John Wiley and Sons, 2000

Požadavky

viz Anotace

Garant

prof. Ing. Jan Franc, DrSc.