Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Rentgenové lasery a rentgenová optika (NOOE130)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NOOE130 - Rentgenové lasery a rentgenová optika, Matematicko-fyzikální fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem této přednášky je uvést posluchače do problematiky rentgenových laserů.

Sylabus

1) Vymezení rentgenové oblasti ve spektru elektromagnetického záření. Přehled koherentních a nekoherentních zdrojů rentgenového záření. Lasery na volných elektronech. Plazmové lasery s přechodovým resp. ustáleným ziskem; aktivní prostředí tvořené laserovým plazmatem a plazmatem elektrického výboje. Generování vysokých harmonických. Přehled konstrukcí a parametrů existujících rentgenových laserů a podobných zdrojů. 2) Rentgenové laserové svazky a jejich šíření. Manipulace s rentgenovými svazky: rentgenová zrcadla, děliče svazku, monochromátory a další optické prvky a uspořádání. Numerická propagace laserových svazků. Tvar vlnoplochy vs. kvalita fokusace. Vlnoplocha v bázi Zernikeových polynomů. Gaussovské a negaussovské svazky. Maréchalova podmínka a Strehlův poměr. Metody charakterizace rentgenových svazků: Hartmannův senzor, luminiscenční stínítka, ablační otisky a další.3) Interakce rentgenového záření s hmotou - fotoefekt a Comptonův jev. Absorpce, odraz a rozptyl rentgenového záření. Detektory a dozimetry rentgenového záření. Měření časových, spektrálních a koherenčních vlastností rentgenových impulsů a svazků. Zobrazování pomocí intenzivního rentgenového záření. Aplikace velmi intenzivního rentgenového záření ve vědě a technice.

Literatura

D. Attwood: Soft X-Rays and Extreme Ultraviolet Radiation: Principles and Applications, Cambridge University Press, Cambridge 1999.P. Jaeglé: Coherent Sources of XUV Radiation: Soft X-Ray Lasers and High-Order Harmonic Generation, Springer-Verlag, Berlin-Heidelberg-New York 2006.E. L. Saldin, E. A. Schneidmiller, M. V. Yurkov: The Physics of Free Electron Lasers, Springer-Verlag, Berlin-Heidelberg-New York 2000.E. Spiller: Soft X-Ray Optics, SPIE Press, Bellingham 1994.A. Michette: Optical Systems for Soft X-Rays, Plenum Press, NY-London 1986.

Garant

Mgr. Jaromír Chalupský, Ph.D.Ing. Libor Juha, CSc.