Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Diskrétní a spojitá optimalizace (NOPT046)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NOPT046 - Diskrétní a spojitá optimalizace, Matematicko-fyzikální fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Základy diskrétní optimalizace: Úvod, příklady optimalizačních problémů a optimalizačních technik. Analýza algoritmů, implementace, složitost. Eulerovská procházka, hladový algoritmus, nejkratsi cesta a jejich souvislosti. Párování a aplikace, souvislost s toky v sítích. Heuristiky a algoritmy, i pravděpodobnostní, na párování. Problém pošťáka. Problém obchodního cestujícího (TSP): heuristiky, aplikace a souvislosti Porovnání těžkých a polynomiálních problémů: TSP, problém pošťáka, Euler tours, minimální kostra, minimální Steiner tree.Základy spojité optimalizace: Konvexní funkce a množiny, teorie a metody konvexní optimalizace Kvadratické programování Vicekriteriální optimalizace Globální optimalizace Heuristiky a metaheuristiky Programování s nepřesnými daty, robustní optimalizace

Literatura

M.S. Bazaraa, H.D. Sherali, C.M. Shetty: Nonlinear Programming, Wiley, New Jersey, 2006.S. Boyd, L. Vandenberghe: Convex Optimization, Cambridge University Press, 2009.W.J. Cook, W.H. Cunningham, W.R. Pulleyblank, A. Schrijver. Combinatorial Optimization. Wiley, New York, 1998.

Garant

doc. Mgr. Milan Hladík, Ph.D.Hans Raj Tiwary, M.Sc., Ph.D.