Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Číslicové zpracování zvukových signálů (NPFL109)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NPFL109 - Číslicové zpracování zvukových signálů, Matematicko-fyzikální fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

(1) Diskrétní periodické signály. Diskrétní Fourierova transformace a její vlastnosti (Parsevalova věta, konvolucni věta).(2) Algoritmus FFT, rychle násobení polynomu a rychlý výpočet konvoluce.(3) Fourierovy rady a diskrétní neperiodické signály.(4) Operace se signály (modulace, konvoluce, nelineární zkreslení).(5) Lineární časově invariantní systémy. Číslicově filtry a jejich obecný tvář. IIR a FIR část. Věta o existenci a jednoznačnosti řešení filtru. Invertovatelnost, obousměrně filtry.(6) Bodeho frekvenční charakteristiky filtru. Magnituda a fáze. Fázové, skupinové a vlnové zpoždění.(7) Implementace IIR filtru (kanonické formy filtru). Problémy zaokrouhlování a stability.(8) Filtry s minimální fázi. Charakterizační věta (vztah magnitudy a skupinového zpoždění).(9) Metody návrhu filtru.(10) Hilbertova transformace, analytický signál.(11) Vzorkovací věta, aliasing. Frekvenčně omezené signály, Gibbsuv jev. Změna vzorkovací frekvence. A/D a D/A převodníky. Kelluv jev.(12) Princip neurčitosti a časově-frekvenční reprezentace.(13) Lineární predikce (LPC). Front-endy rozpoznávačů řeči.(14) Dekonvoluce, Wieneruv filtr, slepá dekonvoluce. Potlačení ozvěny maskováním.(15) Frame vektorového prostoru. Rekonstrukční věta.(16) Restaurace signálů.(17) Biologické zpracování zvuku: Lidský sluch a sluchově mozkové dráhy. Přednáška bude doplněna cvičením na kterém bude formou ukázek praktických aplikaci (napr. ekvalizer, lokalizace mluvčího, princip aktivního a pasivního radaru (sonaru), restaurace (odsumováni) signálů) procvičena probíraná teorie.

Literatura

[1] R.W.Hamming. Digital Filters. Prentice-Hall, New Jersey, 1977 [2] Jiří Jan: Číslicová filtrace a restaurace signálů, VUTIUM, 2002

Garant

Mgr. David Klusáček, Ph.D.