Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Seminář ze statistického vyhodnocování jazykových dat v R (NPFL112)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NPFL112 - Seminář ze statistického vyhodnocování jazykových dat v R, Matematicko-fyzikální fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Doplňující a prohlubující kurz k přednášce. Statistické a programovací koncepty probírané v přednášce budou zároveň představovány v kontextu publikovaných prací renomovaných autorů z oblasti kognitivní a korpusové lingvistiky (např. Gries, Stefan Th. & Caroline V. David: This is kind of/sort of interesting: variation in hedging in English. ICAME 27, University of Helsinki, 28 May 2006). Spíš než na stylistickou analýzu odborného textu a lingvistickou podstatu studovaných jevů se zaměříme R skripty, které autoři pro danou studii vytvořili, tak, aby účastníci kurzu získali schopnost sami vyprodukovat věcnou náplň pro obdobnou publikaci. Studované články budou v angličtině. Kurz je snadný pro absolventy kterékokoli úvodního kurzu R a statistiky, ale naším cílem je, aby byl přínosný i pro úplné začátečníky. Vyžadujeme dobrou pasívní znalost angličtiny, uživatelské dovednosti v práci s PC a silnou motivaci naučit se programovat. Podmínkou získání atestace je aktivní účast na hodinách podložená pravidelnou domácí přípravou a malý samostatný projekt - napodobení libovolné z prezentovaných studií na vlastních datech libovolného jazyka.

Literatura

Michael J. Crawley: The R Book. 2007. Wiley.Stefan Thomas Gries: Quantitative Corpus Linguistics with R. 2011. Routledge.Stefan Thomas Gries: Statistics for Linguistics with R, 2nd edition. 2013. De Gruyter.Robert I Kabacoff: R in Action: Data Analysis and Graphics with R. 2011. Manning./(in part)URL: http://www.statmethods.net/http://en.wikibooks.org/wiki/R_Programming/Text_ProcessingGaston Sanchez: Handling and Processing Strings in R: http://gastonsanchez.com/Handling_and_Processing_Strings_in_R.pdfAndrie de Vries, Joris Meys: R for Dummies. 2012. Wiley.

Garant

Mgr. Silvie Cinková, Ph.D.