Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Geometrie pro počítačovou grafiku (NPGR020)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NPGR020 - Geometrie pro počítačovou grafiku, Matematicko-fyzikální fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1. Afinni a euklidovský prostor, afinní transformace a jejich speciální případy.2. Klasifikace shodností v E(2) a E(3). Analytické vyjádření transformací.3. Projektivní rozšíření afinního prostoru, homogenní souřadnice.4. Projektivní zobrazení, maticová reprezentace grupy transformací.5. Užití maticové reprezentace projektivních zobrazení pro jednosnímkovou fotogrametrii.6. Projektivní, afinní a euklidovská rekonstrukce scény.6. Základní pojmy kinematické geometrie, referenční soustava pohybu.7. Sférický pohyb a způsoby jeho reprezentace.8. Invarianty pohybu.9. Grupa shodností eukleidovského prostoru jako Lieova grupa.10. Kvaterniony - definice a základní vlastnosti, Cayley-Dicksonova konstrukce.11. Užití kvaternionu pro vyjádření sférického pohybu.12. Aplikace kvaternionu pro animační techniky, Slerping.13. Duální kvaterniony, Studyho reprezentace grupy shodností.

Literatura

•J. Janyška, A. Sekaninová: Analytická teorie kuželoseček a kvadrik, skriptum Masarykovy univerzity v Brně, 2001•M. Sekanina, L. Boček, M. Kočandrle, J. Šedivý: Geometrie II, SPNP,1988•B. Budinský: Analytická a diferenciální geometrie, SNTL,1983•G. Farin, J. Hoschek, M. Kim : Handbook of Computer Aided Geometric Design, Elsevier, 2002 •M. Lávička: KMA/G2 Geometrie 2, pomocný učební text, ZČU Plzeň, 2006, http://home.zcu.cz/~lavicka/subjects/subjects.htm

Garant

doc. RNDr. Zbyněk Šír, Ph.D.