Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Optika pro počítačovou grafiku (NPGR030)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NPGR030 - Optika pro počítačovou grafiku, Matematicko-fyzikální fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1. Od Maxwellových rovnic ke kvantové teorii. Paprsky, vlny a fotony. Monochromatická harmonická vlna, její amplituda, frekvence a fáze. Polarizované světlo.2. Zjednodušený popis šíření vln. Superpozice světelných vln. Interference. Vlnoplochy a Huygens-Fresnelův princip. Fermatův princip.3. Odraz a lom světla na optických rozhraních. Disperze indexu lomu. Zrcadla, hranoly a čočky. Vláknová optika.4. Geometrická optika. Čočková rovnice. Ray tracing. Základní zobrazovací přístroje a jejich rozlišovací schopnost.5. Koherentní a nekoherentní záření. Interference na tenkých vrstvách. Iridescence. Fotonické krystaly. Holografie.6. Difrakce světla. Rozptyl světla na optických nehomogenitách. 7. Optické jevy v atmosféře.8. Fotometrie. Detektory světla. CCD a CMOS kamery.9. Klasické zdroje světla. Fotodiody. Lasery.10. Absorpce světla. Luminiscence. Vliv absorpce, lomu, odrazu a rozptylu světla na vzhled hmotných předmětů. 11. Lidský zrak. Hlavní kategorie optických iluzí a jejich příklady. 12. Fourierovská optika.

Literatura

E. Hecht: Optics, 4th ed., Addison Wesley, San Francisco, 2002.D. Halliday, R. Resnick, J. Walker: Fyzika, část 4. Elektromagnetické vlny - optika - relativita. VUTIUM, Brno, 1997.a další průběžně aktualizovaná on-line literatura

Garant

prof. RNDr. Jaromír Plášek, CSc.doc. RNDr. Marek Procházka, Ph.D.RNDr. Roman Antoš, Ph.D.