Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyzika jako dobrodružství poznání (NPOZ008)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NPOZ008 - Fyzika jako dobrodružství poznání, Matematicko-fyzikální fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1. Astronomie, matka fyziky - cesta od mýtů k vědě 2. Mezi Keplerem a Newtonem - zrod matematicky formulované mechaniky 3. Od hmotných bodů ke spojitým polím - odkaz Faradaye a Maxwella 4. Einsteinova speciální relativita 5. Gravitace coby deformace prostoru a času 6. Neurčitost a provázanost - kvantový svět7. Částice a antičástice - kvantování fyzikálních polí8. Od principů symetrie k základním interakcím9. Reverzibilita fyzikálních procesů a šipka času10. Fázové přechody - od klasického varu ke kvantové supraradiaci11. Od chaosu ke komplexitě - „všechnofyzika“12. Náš kosmos - co o něm dnes víme?

Literatura

Albert Einstein a Leopold Infeld: Fyzika jako dobrodružství poznání (německy a anglicky 1938; český překlad 1945 a 2000, Aurora, Praha).Feynmanovy přednášky z fyziky (Richard P. Feynman, Robert B. Leighton a Matthew Sands, 1964-65; český překlad 2000, Fragment, Praha).Frank Wilczek a Betsy Devineová: Longing for the Harmonies: Themes and Variations from Modern Physics (1989, Norton, New York).Roger Penrose: The Emperor's New Mind: Concerning Computers, Minds and The Laws of Physics (1989, Oxford University Press, Oxford).Ivan Štoll: Dějiny fyziky (2009, Prometheus, Praha).Jacob Bronowski: Vzestup člověka (1973, Londýn; český překlad 1985, Odeon, Praha).

Garant

prof. RNDr. Jiří Podolský, CSc., DSc.prof. RNDr. Pavel Cejnar, DSc.doc. RNDr. Pavel Krtouš, Ph.D.