Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět UNIX pro fyziky (NPRF005)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NPRF005 - UNIX pro fyziky, Matematicko-fyzikální fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

viz anotace

Sylabus

1. ÚVOD Operační systémy. Charakteristika Unixu, vývoj a standardizace. Zahájení a ukončení relace, uživatelské jméno a heslo. Pravidla pro volbu hesla. Obecný tvar unixovských příkazů, přepínače a parametry. Nastavení terminálu. 2. SOUBORY Jména souborů, hierarchická struktura adresářů. Metaznaky. Příkazy pro vytváření, mazání, výpis, kopírování a přejmenování souborů i adresářů. Ochrana systému souborů - třídy uživatelů, přístupová práva a jejich změna. Popis souboru /etc/passwd. Archivace a komprese. Příkaz find. 3. ELEKTRONICKÁ POŠTA Systémová a uživatelská poštovní schránka. Základní příkazy programů mail a pine. Řídící soubor ?.mailrc". 4. REGULÁRNÍ VÝRAZY, EDITOR VI Příkaz grep, definice regulárních výrazů, vyhledávání zadaných řetězců v textových souborech. Základní příkazy editoru vi. 5. PŘESMĚROVÁNÍ VSTUPU A VÝSTUPU, ROURY Standardní vstup, výstup a chybový výstup. Přesměrování, roury, kolony.6. ZPRACOVÁNÍ TEXTU Výpis začátku a konce souboru, rozdělení souboru po řádcích (split) nebo po sloupcích (cut) a opětné ?sešití" (cat, paste). Třídění záznamů (sort), záměna znaků (tr). Základy práce s filtry sed a awk. 7. PROCESY Pojem procesu, rodičovský a dětský proces, změna priority, výpis informací o procesech. Spuštění procesu na pozadí, příkazy nohup a kill. Signály. Odložené spouštění úloh (příkaz at). 8. INTERNET Protokoly TCP/IP, IP adresy a jména, přenos datových paketů. Vzdálené přihlašování (telnet), přenosy souborů pomocí ftp. Interaktivní komunikace (talk). 9. SLUŽBY INTERNETU Ftp archívy, WWW, hledání informací. 10. SHELL Stručný popis základních shellů (sh,csh,ksh). Proměnné prostředí, jejich výpis a použití. Definice vlastních příkazů - skriptů, přenos parametrů. Řídící soubory !.profile" a ?.cshrc". 11. PROGRAMOVÁNÍ V SHELLU Cykly, testy, konstrukce if-then-else a case. Ladění skriptů.

Literatura

M.Sova: UNIX V - Úvod do operačního systému. GRADA, Praha 1991 M.Brandejs: UNIX - LINUX. GRADA, Praha 1996. M. Jelen: UNIX V - Základy operačního systému. GRADA, Praha 1994

Garant

doc. RNDr. Jiří Bok, CSc.