Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Využití mikroprocesorů ve fyzikálním experimentu (NPRF007)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NPRF007 - Využití mikroprocesorů ve fyzikálním experimentu, Matematicko-fyzikální fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1. Základy elektrických obvodů Lineární elektrické obvody. Pasivní a aktivní obvodové prvky. Obvody s diskrétními polovodičovými elektronickými součástkami 2. Převodníky fyzikálních veličin a akční prvky.Detektory optického záření (princip CCD detektorů, fotodiody a fotonásobiče s podrobnějším rozborem jejich aplikací v optické spektroskopii), snímače teploty (termočlánky, odporové, polovodičové senzory), měření tlaku plynů, převodníky napětí/frekvence, lineární transformační převodník polohy LVDT, senzory síly, vlhkosti, průtoku, hladiny, čidla pro chemickou analýzu a detekci chemických látek.Elektronické spínací prvky (tyristor, triak, polovodičová relé pro spínání výkonu se zpětným přenosem informace), krokové motory, elektromagnetické ventily. 3. Zpracování elektrického signálu a měřicí obvody.Zásady měření, spínání a vedení elektrických signálů, spojitý a diskrétní signál, filtrace signálu, zpracování analogového elektrického signálu. Operační zesilovače (princip, různé typy zapojení a přehled typů vhodných pro jednotlivé aplikace), princip komparátoru a vzorkovacích obvodů (sample/hold, track/hold), převodníky napětí/proud, přesné zdroje napětí a proudu, princip aktivních filtrů. Základní principy logických obvodů, registry, čítače, paměti. Generátory funkcí (analogové a s digitální syntézou kmitočtu), digitálně programovatelné zesilovače, digitální potenciometry, bezkontaktní spínání (analogové multiplexery, polovodičová relé pro spínání malých signálů, princip synchronní detekce signálu, Lock-In zesilovač, digitalizace elektrického signálu, princip funkce a zapojení různých typů Analogově/Digitálních a Digitálně/Analogových převodníků, jejich základní charakteristiky. 4. Architektura osobního počítače.Základní charakteristika architektury počítače typu PC, struktura a popis vnitřní komunikace. Architektura CPU (typy mikroprocesorů), typy pamětí (přehled), vstupních/výstupní obvody. Standardní PC rozhraní pro sériovou a paralelní komunikaci (PIO, Centronics, USB, Firewire, IEEE-488, RS 232-C, RS 422, RS 485 a.p.) a lokální počítačová síť ve fyzikální laboratoři. 5. Inteligentní měřicí přístroje.Inteligentní měřící přístroje a regulátory s vestavěným mikropočítačem a jejich komunikační rozhraní. Přehled a vysvětlení funkcí vsuvných měřicích karet do PCI a ISA sběrnice, určených pro sběr dat a řízení procesů, způsoby jejich použití.Výuka je doplněna praktickými ukázkami využití mikropočítačové a inteligentní měřící a regulační techniky v laboratořích fakulty.

Literatura

W. L. Faisler, Introduction to Modern Electronics, J.Wiley (1991)F. W. Hughes, Digital Electronics, Theory and experimentation, Prentice Hall (1986)J.Horák, Hardware učebnice pro pokročilé, ComputerPress (2002)R.J. Higgins, Digital Signal Processing in VLSI, Prentice Hall (1990)

Garant

doc. Ing. Petr Praus, CSc.