Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Neprocedurální programování (NPRG005)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NPRG005 - Neprocedurální programování, Matematicko-fyzikální fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1. Tvar programu v jazyce Prolog a jeho interpretace, unifikace, backtracking. Deklarativní a procedurální sémantika programu.2. Práce se seznamy a s rekurzivním datovými strukturami. Standardní predikáty a jejich použití.3. Aritmetika. Vstup a výstup. Definice operátorů.4. Řez a negace.5. Efektivita programů v Prologu, neúplně definované datové struktury.6. Funkcionální programování, základy jazyka LISP (Scheme).7. Tvar programu v jazyce Haskell. Dvojrozměrná syntax, líné vyhodnocení.8. Definice funkce, rekurze, porovnávání se vzorem. Stručné seznamy.9. Definice typů a datových struktur, polymorfismus, typové třídy a instance.10. Funkce vyšších řádů. Nekonečné datové struktury.11. Vstup a výstup, monády.

Literatura

Harold Abelson, Gerald Jay Sussman, Julie Sussman, Structure and Interpretation of Computer Programs, 2nd ed., McGraw-Hill, 1996Richard Bird, Thinking Functionally with Haskell, Cambridge University Press, 2014Ivan Bratko, Prolog Programming for Artificial Intelligence, 4th ed., Addison-Wesley, 2011William F. Clocksin, Christopher S. Mellish, Programming in Prolog: Using the ISO Standard, 5th ed., Springer, 2003Graham Hutton, Programming in Haskell, Cambridge University Press, 2007Bryan O'Sullivan, John Goerzen, Don Stewart, Real World Haskell, O’Reilly, 2008, http://book.realworldhaskell.org/

Garant

doc. RNDr. Tomáš Dvořák, CSc.RNDr. Jan Hric