Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Programování I (NPRG030)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NPRG030 - Programování I, Matematicko-fyzikální fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

a) Základních algoritmy, datové struktury a programovací techniky základní představa o efektivitě algoritmů dělitelnost čísel, Eukleidův algoritmus test prvočíselnosti, Eratosthenovo síto Hornerovo schéma rozklad celého čísla na cifry, poziční číselné soustavy algoritmy vyhledávání v poli (sekvenční, binární, zarážka) řazení dat v poli (vnitřní třídění) práce s maticemi (základní operace) implementace zásobníku a fronty v poli aritmetika s vyšší přesností ("dlouhá čísla") použití rekurze, backtracking, metoda "rozděl a panuj" prohledávání do hloubky a do šířky algoritmus minimaxu halda a operace s haldou faktorová množina dynamické datové struktury, operace s lineárními spojovými seznamy binární stromy, vyhledávací stromy, vyvažování (AVL-stromy) vícecestné vyhledávací stromy (B-stromy) notace aritmetického výrazu, vyhodnocování vnější tříděníb) Typické prostředky a nástroje programovacích jazyků ukázané na příkladu programovacího jazyka Pascal (Turbo Pascal) v rozsahu proměnné, konstanty, typy, inicializované proměnné jednoduché a strukturované datové typy (čísla, char, boolean, výčtový typ, pole, záznam, znakový řetězec) jednoduché a strukturované příkazy (dosazovací příkaz, if, while, repeat, for, case, with) textové soubory (včetně formátování výstupních dat) procedury a funkce (lokalita identifikátorů, způsoby předávání parametrů, rekurze) příkazy skoku ukazatele a dynamicky alokované proměnné základní parametry překladače (paměťová omezení, přepínače provádění kontrol).c) Práce v integrovaném vývojovém prostředí, tvorba a ladění programů - prakticky procvičena na příkladě integrovaného vývojového prostředí Turbo Pascal nebo Free Pascal (editor, překlad, výpočet, ladicí prostředky - trasování, sledování hodnot proměnných atd.).

Literatura

P. Töpfer: Algoritmy a programovací techniky, Prometheus 1995, 2. vyd. 2007J. Drózd, R. Kryl: Začínáme s programováním, Grada 1992 N. Wirth: Algoritmy a štruktúry údajov, Alfa 1987

Garant

RNDr. Tomáš Holan, Ph.D.doc. RNDr. Pavel Töpfer, CSc.RNDr. Martin Pergel, Ph.D.