Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Rodina protokolů TCP/IP (NSWI045)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NSWI045 - Rodina protokolů TCP/IP, Matematicko-fyzikální fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1. Principy TCP/IP (vznik TCP/IP, proces standardizace, standardizační instituce, vztah TCP/IP k Internetu, architektura Internetu, problematika Internet governance) 2. Architektura TCP/IP (síťový model TCP/IP, koncepce přenosových mechanismů, služeb a aplikací) 3. IP adresy verze 4 (koncepce tříd, distribuce IP adres, techniky subnettingu a supernettingu, mechanismus CIDR, privátní IP adresy, mechanismus NAT/PAT a jeho problémy, přidělování IP adres, DHCP)4. Protokol IPv4 (koncepce a fungování protokolu IPv4, protokoly ICMP, IGMP, ARP, SLIP a PPP) 5. IP směrování (algoritmy směrování v IP sítích, role směrovačů a hostitelských počítačů, aktualizace směrovacích informací, autonomní systémy a směrování)6. Protokol IP verze 6 (koncepce 128-bitových adres, další změny v IPv6, implementace IPv6, koexistence s IPv4) 7. Transportní protokoly (úkoly transportní vrstvy, protokoly TCP, UDP, SCTP a DCCP, sockety a porty, možnosti řešení QoS)8. DNS, Domain Name System (koncepce domén a doménových jmen, fungování systému DNS a jeho optimalizace, alternativní systémy DNS, reverzní domény, systém ENUM, problematika IDN, koncepce URI a URL, problematika IRI)9. Různé (bezpečnost v rámci TCP/IP, mobilita, IP VPN)

Literatura

J.Peterka: Rodina protokolů TCP/IP (on-line verze přednášky, http://www.earchiv.cz/l215/index.php3)Andrew S. Tanenbaum: Computer Networks, 4th edition (Prentice Hall, 2003, ISBN: 0130661023)Douglas E. Comer: Internetworking with TCP/IP, vol. 1, 3rd ed. (Prentice Hall, 1995, ISBN 0-13-216987-8)

Garant

RNDr. Ing. Jiří Peterka