Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Principy počítačů (NSWI120)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NSWI120 - Principy počítačů, Matematicko-fyzikální fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Reprezentace numerických dat, aritmetické operace s přirozenými a celými čísly, reprezentace čísel a aritmetické operace v plovoucí řádové čárce, rozrah, přesnost a chyby reprezentace v plovoucí řádové čárce. Vztah architektury počítače, procesoru a mikroarchitektury. Typy instrukcí a operandů, adresace paměti, load/store a memory-to-register architektury, zpracování instrukcí a řízení běhu programu, mechanizmy volání a návratu z podprogramů, předávání parametrů a lokální proměnné. Rozhraní pro komunikaci s vnějšími zařízeními, podpora pro přerušení a jejich obsluhu, přenos dat, sběrnicové propojovací systémy, protokoly, arbitrace, moderní sběrnice. Technologie pamětí, dočasné a permanentní paměti, paměťová hierarchie, latence, propustnost, kapacita. Role operačního systému, typické funkce poskytované OS, koncept víceuživatelských a víceprogramových OS. Logické vrstvy a abstrakce, správa zařízení a výpočetních prostředků, obsluha přerušení. Uživatelský a chráněný režim a přechod mezi nimi, systémová volání, aplikační rozhraní pro uživatelské programy. Procesy, vlákna, přepínání kontextu, multitasking, plánování. Časově závislé chyby, kritické sekce, vzájemné vyloučení. Základní synchronizační úlohy a primitiva. Zablokování, přičiny a podmínky vzniku, prevence. Správa a přidělování paměti, virtualizace paměti stránkováním, stránkovací tabulky, výpadky stránky a jejich obsluha, algoritmy pro výměnu stránek. Soubory, data a metadata, operace a rozhraní pro přístup k souborům, adresářů a jejich obsah a struktura, základní techniky uspořádání dat na disku.

Literatura

Patterson, D. A., Henessy, J. L. Computer Organization and Design: The Hardware/Software Interface. 4th edition, Morgan Kaufmann, 2008. ISBN 978-0123744937Tannenbaum, A. Modern Operating Systems. 2nd edition, Prentice Hall, 2001. ISBN 978-0130313584

Garant

Mgr. Pavel Ježek, Ph.D.