Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dynamické grafové datové struktury (NTIN023)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NTIN023 - Dynamické grafové datové struktury, Matematicko-fyzikální fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Naučit základy dynamických datových struktur, zaměřených na grafy.

Sylabus

Rozklad množiny na třídy ekvivalence, zvětšování tříd (inkrementální udržování komponent souvislosti grafu při přidávání hran). Tentýž problém s možností backtrackingu nebo obecného odebírání hran. Splay stromy. Reprezentace topologie lesa pomocí 'stromů cest'. Využití 'stromů cest' při hledání blokujícího toku ve vrstevnaté síti v čase $O(mlog m)$. Využití 'stromů cest' pro inkrementální udržování bloků a bridgebloků. Problém backtrackingu při údržbě bloků a bridgebloků. 'Cluster'izace - metoda údržby bloků a bridgebloků při obecné operaci delete (nejhorší případ). 'Sparsifikace' (Rozřeďování) - metoda urychlování datových struktur. (dvě obecné varianty, varianta pro rovinné grafy). SPQR reprezentace (rovinných) grafů. Top trees - hranově orientovaná clusterizace. Reprezentace topologických lesů s jednoduchým uživatelským rozhraním. Aplikace Top trees pro udržování bridgebloků a bloků v amortizovaném polylogaritmickém čase a další aplikace Top trees jsou ponechány na Seminář o dynamických datových strukturách (TIN032)

Literatura

Majerech V.: Datové struktury. (Skripta v elektronické podobě, zatím obsahují pouze některé kapitoly, aktuální verzi je možno získat pomocí: anonymous ftp na @kti.ms.mff.cuni.cz v adresáři /usr/maj) Westbrook J.: Disertační práce Tarjan R.E.: Data structures and network algorithms. SIAM, 1983 Články

Garant

Mgr. Vladan Majerech, Dr.