Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Experimentální analýza algoritmů (NTIN033)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NTIN033 - Experimentální analýza algoritmů, Matematicko-fyzikální fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Experimentální algoritmika a její vztah k teoretické analýze algoritmů.Softwarové systémy pro experimentální analýzu algoritmů: knihovny efektivních implementací, soubory (generátory) testovacích dat, nástroje pro vizualizaci a animaci. Přehled statistických metod pro zpracování experimentálních dat: Náhodný výběr z normálního rozdělení, odhady parametrů a testy hypotéz o parametrech, metody stanovení potřebného rozsahu výběru. Sekvenční analýza. Porovnání dvou a více výběrů. Regresní analýza. Ověřování normality, vliv porušení předpokladu normality na výsledky, robustní metody. Testy nezávislosti. Pořizování dat pro experimenty s algoritmy, náhodné generování, metody výběru z existujících souborů dat.Softwarové systémy pro statistickou analýzu dat.Příklady experimentální analýzy složitosti algoritmů (třídicí algoritmy, grafové algoritmy, hašování apod.), interpretace výsledků a porovnání s teoretickými výsledky.Obsahem cvičení bude samostatné vypracování experimentální studie chování konkrétního algoritmu, zadaného podle vlastního zájmu studenta.

Literatura

Antoch, J., Vorlíčková, D.: Vybrané metody statistické analýzy dat. Academia, Praha, 1992. Demetrescu, C., Italiano, G. F.: What do we learn from experimental algorithmics? Proc. MFCS´00, Lecture Notes in Comp. Sci. 1893, 36-51, Springer-Verlag 2000Komárková, L., Komárek, A., Bína, V.: Základy analýzy dat a statistického úsudku s příklady v R. Oeconomia, Praha, 2007.

Garant

RNDr. Alena Koubková, CSc.