Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Relativistická fyzika II (NTMF038)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NTMF038 - Relativistická fyzika II, Matematicko-fyzikální fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Relativistické modely hvězd. Odhady charakteristických délkových škál interakcí, separace sil krátkého a dlouhého dosahu. Popis stelární struktury (přehled veličin a základní vztahy). Diferenciální rovnice stelární struktury: rovnice počtu baryonů, rovnice pro hmotu a pro gravitační potenciál, TOV rovnice, jejich integrace; rovnice tepelné rovnováhy, rovnice pro transport energie prouděním, vedením a zářením, otázka konvekční stability hvězdy. Stelární pulsace a stabilita. Závěrečná stadia vývoje hvězd. Základní údaje o hvězdách a jejich systémech, galaxie. Klasické hvězdy. Bílí trpaslíci a Chandrasekharova mez. Neutronové hvězdy, LOV mez, černé díry. Stavové rovnice pro chladnou hmotu a jejich integrace. Vývoj hvězd (scénář). Relativistická kosmologie. Základní observační údaje o vesmíru jako celku - rozložení hmoty ve vesmíru, Hubbleův vztah, reliktní záření, "big bang". Popis "kosmické tekutiny", homogenita a izotropie vesmíru a zavedení synchronního souřadného systému. Prostorová geometrie na nadplochách homogenity a úplná 4-rozměrná geometrie, Robertsonova-Walkerova metrika. Role látky a záření v různých obdobích vývoje vesmíru. Einsteinovy rovnice a základní kosmologické modely - kvalitativní diskuse. Friedmannovy kosmologické modely (explicitní řešení). Kosmologický rudý posuv. Reliktní záření a počáteční stadia vývoje vesmíru (scénář). Problémy standardního kosmologického modelu a jejich možná řešení (přehled). Otázka skalárního pole a inflační kosmologie; pojem "multiversa" a antropický princip. Perturbace kosmologických modelů, vznik kosmických struktur. Vybraná pokročilejší témata. Přesná řešení Einsteinových rovnic, jejich generace a interpretace. Počáteční problém v obecné relativitě, hamiltonovský formalismus. Globální techniky, kauzální a asymptotická struktura prostoročasu. PPN formalismus a experimentální testy teorií gravitace. Gravitace ve vyšších dimenzích, kvantování gravitačního pole, základní pojmy teorie strun.

Literatura

Bičák J., Ruděnko V. N., Teorie relativity a gravitační vlny (skriptum UK, Praha 1986)Kuchař K.: Základy obecné teorie relativity (Academia, Praha 1968)Misner C. W., Thorne K. S., Wheeler J. A.: Gravitation (Freeman, San Francisco 1973)Weinberg S.: Gravitation and Cosmology (J. Wiley, New York 1972)

Garant

prof. RNDr. Jiří Bičák, DrSc., dr. h. c.doc. RNDr. Oldřich Semerák, DSc.