Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané kapitoly z nerovnovážné statistické fyziky I (NTMF062)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NTMF062 - Vybrané kapitoly z nerovnovážné statistické fyziky I, Matematicko-fyzikální fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Makroskopická nevratnostBoltzmannova rovnice pro řídký plyn; H-teorém; Zermelův-Poincarého a Loschmidtův paradox; Kacův model; makroskopická autonomie; Onsagerova-Machlupova symetrie a termodynamická šipka času. Stochastická dynamikaFormální konstrukce redukované dynamiky z mechanických rovnic; detailní rovnováha a symetrie vůči časové inverzi; markovovské procesy s diskrétními stavy; Kolmogorovův generátor a jeho spek-trální vlastnosti; dráhová distribuce. Systémy vázané na tepelnou lázeňRelaxační a termodynamické procesy; produkce entropie; princip minimální práce; statistická rozdělení pro práci a teplo; Jarzynského rovnice; kvazistatická ("adiabatická") limita; fluktuačně-disipační teorém; Onsagerova regresní hypotéza. Nerovnovážné stochastické procesySystémy interagující s více tepelnými lázněmi; lokální detailní rovnováha; produkce entropie jako míra narušení symetrie vůči časové inverzi; termodynamický formalizmus pro stacionární fluktuace; Gallavottiho-Cohenova fluktuační symetrie; poruchový výpočet proudových kumulantů. Termodynamika slabě nerovnovážných systémůGreenovy-Kubovy rovnice lineární odezvy; Onsagerův princip reciprocity; McLennanův stacionární soubor; princip nejmenší produkce entropie; časově symetrické fluktuace. Difúzní procesyDifúzní limita náhodné procházky; spojité markovovské procesy; přetlumená a podtlumená difúze; Johnsonův-Nyquistův šum; Onsagerova-Machlupova teorie dynamických fluktuací.

Literatura

C. Maes, K. Netočný, and B. Shergelashvili: A selection of nonequilibrium issues , Lecture notes in Mathematics 1970 (2009) 247-306. http://www.fzu.cz/~netocny/Documents/PrahaLN.pdf.D. Chandler: Introduction to Modern Statistical Mechanics (Oxford University Press, 1978), Chapter 8.

Garant

RNDr. Karel Netočný, Ph.D.