Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy numerického studia prostoročasů (NTMF107)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NTMF107 - Základy numerického studia prostoročasů, Matematicko-fyzikální fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Stacionární prostoročasyEliptické PDR s volnou okrajovou podmínkou, rotující relativistické polytropy. 3+1 formulace Einsteinových rovnicNejdůležitější varianty, matematické požadavky na soustavy hyperbolických PDR, počáteční data pro numerickou relativitu, hraniční podmínky. Kritické jevy při gravitačním kolapsuSféricky symetrický gravitační kolaps, volby souřadnic, numerické metody pro studium kritického chování. Černoděrové numerické prostoročasyReprezentace černých děr v počátečních datech a během simulace, interpretace průběhu a výsledků numerických simulací, černoděrové horizonty, vyzařované gravitační vlny.

Literatura

M. Alcubierre, Introduction to 3+1 numerical relativity, Oxford 2012.T. W. Baumgarte, S. L. Shapiro, Numerical Relativity: Solving Einstein's Equations on the Computer, Cambridge 2010.J. Fraudiener et al (eds.), Analytical and numerical approaches to mathematical relativity, Springer 2006.

Garant

Mgr. Tomáš Ledvinka, Ph.D.