Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Astronomie a astrofyzika (NUFY020)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NUFY020 - Astronomie a astrofyzika, Matematicko-fyzikální fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Postavení Země ve vesmíru Pohyby nebeských těles, precese, nutace, aberace, paralaxa, refrakce. Určování vzdálenosti a jednotky, určování času a kalendář, zatmění Slunce a Měsíce. Nebeská mechanika Gravitace, Newtonův gravitační zákon, Keplerovy zákony, problém 2 těles, Binetova rovnice, pohyb po elipse, Keplerova rovnice a její řešení, viriálová věta. Záření v astrofyzice Pogsonova rovnice, vizuální, absolutní a bolometrická hvězdná velikost, modul vzdálenosti. Záření AČT a definice teplot: Planckův, Wienův, Rayleighův- Jeansův a Stefanův-Boltzmannův zákon; excitace a ionizace. Boltzmannova a Sahova rovnice. Základy astrofyziky Spektra a spektrální klasifikace hvězd, stavový diagram, Hertzsprungův-Russellův diagram, barevný diagram. Vnitřní stavba hvězd: rovnice hydrostatické rovnováhy, odhad teploty a tlaku v nitru hvězd, jaderné reakce ve hvězdách. Vývoj hvězd: Jeansovo kritérium, vývojové stopy v HR- diagramu, závěrečná stádia vývoje hvězd. Stelární a galaktická astronomie Radiální, tangenciální a prostorová rychlost, vlastní pohyb. Proměnné hvězdy: cefeidy, hvězdy RR Lyr, T Tau, miridy, novy, supernovy. Proměnné hvězdy v HR-diagramu. Zákrytové dvojhvězdy, spektroskopické dvojhvězdy, vizuální dvojhvězdy, dynamická paralaxa. Hvězdokupy a asociace, stavba Galaxie, klasifikace galaxií, rotace Galaxie a Oortovy konstanty. Kvasary. Sluneční soustava Slunce: vnitřní stavba, fotosféra, chromosféra, koróna, sluneční vítr, sluneční činnost, relativní číslo. Tělesa zemského typu: Merkur, Venuše, Mars, Měsíc, Pluto. Velké planety: Jupiter, Saturn, Uran, Neptun. Malá tělesa s.s.: družice planet, planetky, komety, meteoroidy. Vznik a vývoj sluneční soustavy.

Literatura

Šolc a kol: Fyzika hvězd a vesmíru, SPN 1983 Šolc, Zahradník: Astronomie, astrofyzika a geofyzika I., MFF UK Široký, Široká: Základy astronomie v příkladech, SPN 1972, 1977 Wolf a kol: Astronomická příručka, Academia 1992

Garant

doc. RNDr. Marek Wolf, CSc.