Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Elektřina kolem nás (NUFY054)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NUFY054 - Elektřina kolem nás, Matematicko-fyzikální fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Ukázat na uplatnění znalostí získaných v přednášce NUFY101 Fyzika II pro pochopení jevů denního života i při řešení aktuálních fyzikálních problémů.

Sylabus

1. Hromy a blesky I - elektrické jevy v atmosféře. 2. Hromy a blesky II - vysokonapěťová zkušebna FEL ČVUT. 3. Elektrony lépe vidí - elektronový mikroskop a jeho využití ve fyzice. 4. Jak měří fyzik - praktické seznámení s elektrickými měřicími přístroji. 5. Cesta k vysokým energiím - elektrostatický urychlovač Van de Graaff. 6. Jak se měří počítačem - praktické použití programu FAMULUS a prostředí ISES. 7. Když neplatí Ohmův zákon - supravodivost a její použití. 8. Země jako magnet - původ a vlastnosti magnetického pole Země. 9. Co ví každá hospodyňka - principy činnosti domácích elektrických spotřebičů. 10. Co mohou říci atomová jádra - jaderná magnetická rezonance a rezonanční tomografie. 11. Když elektřina teče potrubím - seznámení s mikrovlnnou technikou. 12. Fyzikální pole kolem Země - družice Magion.

Literatura

Bednář, J.:Pozoruhodné jevy v atmosféře: atmosférická optika, akustika a elektřina. Praha: Academia, 1989 Saleh E. A. B. - Teich M. C., Základy fotoniky, I, II, Matfyzpress 1994.Gabriel, P. - Čihák, F. - Kalandra, P.: Malé vodní elektrárny, Praha, 1998. Halliday D., Resnick,R., Walker,J.: Fyzika (nejlépe opravené a doplněné vydání)

Garant

doc. RNDr. Zdena Lustigová, CSc.doc. RNDr. Miloš Rotter, CSc.