Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kurs praktické elektroniky (NUFY074)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NUFY074 - Kurs praktické elektroniky, Matematicko-fyzikální fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Předpoklady: obecné základy elektroniky, amatérské znalosti, aj.Seminář je jednosemestrální a probíhá v zimním i letním semestru se stejným obsahemNebaví vás základní praktikum, nebaví vás teoretická elektřina, nebaví vás psát protokoly a přesto byste rádi experimentovali a porozuměli elektronice kolem vás, pak právě pro vás je určen tento nekonvenční seminář .Neformální úvodní blok do světa elektroniky z vás udělá znalce oboru a dodá vám odvahu zapojit si vlastní individuální konstrukce. Pouze se znalostí Ohmova zákona ,dělení a násobení se pustíme do realizací zapojení s tranzistorem, s operačním zesilovačem, s číslicovými obvody. Seminář je veden typickým amatérským elektronickým slangem. Nic není předem nachystáno, vše se tvoří pod vašima rukama.Budete mít jedinečnou možnost získat elektrotechnické dovednosti, jako jsou příprava a výroba vlastního plošného spoje, letování, technika universálních plošných spojů, technika drátovací, technika montážních kontaktních polí aj. Taky něco o počítačích. K čemu je dobrý starý počítač generace AT, XT. K rozebrání a opětovnému složení, k ovládání vláčku, že by se hodil i k měření, aneb bastlíme jednoduché převodníky. Naučíme počítač přehrávat zvuky, atd.Úvodní lekce jsou frontální a jsou určené pro seznámení se s jednoduchými základními zapojeními s tranzistorem a operačním zesilovačem aj., ale i pro seznámení se s měřící technikou a s měřícími metodami. Vše a vždy zásadně prakticky. Svěřte se tomuto semináři.Náměty, které zatím nemáme nachystané, ale v budoucnu se mohou objevit - realizace jednoduchých stavebnic z katalogů Conrad, Veleman Kit aj. Typicky: dálkové ovládání, spínače po telefonu, parkovací radar, autoalarm, regulátor teploty, detektor kovů, plynů, záření, pohybu i lži, realizace videokamery na bázi CCD, atd.

Literatura

Šícha, M., Tichý, M.:"Elektronické zpracování signálů", SPN Praha, 1987Frisch,H.:"Základy elektroniky a elektronických materiálů", SNTL, 1987

Garant

doc. RNDr. František Lustig, CSc.RNDr. Peter Žilavý, Ph.D.