Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Klasická elektrodynamika (NUFY096)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NUFY096 - Klasická elektrodynamika, Matematicko-fyzikální fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Přednáška formuluje základní veličiny a rovnice teorie elektromagnetického pole. Předvádí, že tato teorie je schopna vysvětlit nejdůležitější jevy, s nimiž se posluchač seznámil v přednášce Fyzika II (Elektřina a magnetismus), a odvozuje některé další jevy.

Sylabus

Maxwellovy rovnice a jejich důsledky: Laplaceova-Poissonova rovnice, Coulombův zákon, Gaussova věta. Skalární a vektorový popis elektrostatického pole - potenciál, ekvipotenciální plochy, intenzita a siločáry. Elektrický dipól a multipólový rozvoj.Energie elektrostatického pole. Rovnice kontinuity, Ohmův zákon. Pohyb nábojů - v homogenním elektrickém poli, magnetickém poli a v elmg. poli se vzájemně kolmou elektrickou a magnetickou složkou. Ampèrův zákon, Biotův-Savartův zákon a Faradayův zákon elektromagnetické indukce. Magnetický dipól a jeho pole. Lorentzova a Coulombova kalibrační podmínka.Elektromagnetické potenciály (skalární a vektorový) a kalibrační transformace. Elektromagnetické vlny - jejich generování, polarizace, ohyb, interference, koherence, odraz a lom. Energie a hybnost elektromagnetického pole, jejich toky, Poyntingův vektor, zákony zachování energie a hybnosti. Retardace a retardované potenciály. Vyzařování elmg. vln.Vlny v nevodivém a vodivém prostředí. Kvazistacionární děje, skinefekt. Meze klasické elektrodynamiky.

Literatura

Kvasnica, J. (1986). Teorie elektromagnetického pole. Praha: Academia.Sedlák, B., & Štoll, I. (2012). Elektřina a magnetismus. Praha: UK v Praze, Karolinum.Doplňková literatura: Jackson, J. D. (1962). Classical Electrodynamics. New York, London: Wiley.Stratton, J. A. (1961). Teorie elektromagnetického pole. Praha: SNTL.Votruba, V., & Muzikář, C. (1958). Teorie elektromagnetického pole. Praha: Nakladatelství ČSAV.

Garant

doc. RNDr. Leoš Dvořák, CSc.RNDr. Mgr. Vojtěch Žák, Ph.D.