Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyzika IV (atomová fyzika) (NUFY103)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NUFY103 - Fyzika IV (atomová fyzika), Matematicko-fyzikální fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Základní představy z atomové fyziky, atomová struktura hmoty, stavbaelektronového obalu, elektromagnetické přechody.

Sylabus

Základní jevy a představy fyziky atomů s ilustracemi či jednoduchými aplikacemi kvantové mechaniky. Vývoj poznatků o atomu a částicích, Rutherfordův model atomu a jeho experimentální ověřování. Rozptylový experiment, účinný průřez, pravděpodobnostní charakter procesů v mikrosvětě.Poznatky o spektrech atomů (optická, rentgenová, …).Spin elektronu a jeho různé projevy, magnetické vlastnosti atomů. Fermiony a bosony, Pauliho princip, elektronové stavy ve složitějších atomech, periodická soustava prvků. Základy chemické vazby.Částicové vlastnosti záření, vlnové vlastnosti částic (experimenty a interpretace). Ionizace a další jevy při průchodu nabitých částic hmotou, průchod fotonů hmotou. Interpretační otázky kvantové mechaniky, kvantová informatika.

Literatura

Úlehla, Suk, Trka: Atomy - jádra - částice, Akademia, 1990 (kniha)Halliday D. et al: Fyzika, vysokoškolská učebnice obecné fyziky. Vutium/Prometheus 2006Vybrané stránky na WWW, speciálně na Vybrané partie z webové učebnice Doplňková literatura:H. Haken, H. C. Wolf: The Physics of Atoms and Quanta, Springer 2005 (kniha)

Garant

doc. RNDr. Jiří Dolejší, CSc.