Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Logika a teorie množin (NUMP016)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NUMP016 - Logika a teorie množin, Matematicko-fyzikální fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Naučit základy logiky a teorie množin

Sylabus

1. Výrokový počet (jazyk, základní důkazové prostředky, věta dualitě a normální formě). 2. Predikátový počet (jazyk, kalkulace s kvantifikátory, věta prenexní formuli). 3. Axiomatická teorie (dokazatelnost, nezávislost, bezespornost a úplnost axiomatické teorie). 4. Axiomatická teorie tříd a množin (operace s třídami a množinami, relace, uspořádní, zobrazení). 5. Booleovské kalkulace. 6. Ekvivalence a subvalence, Cantor - Bernsteinova věta, Cantorova věta. 7. Konečné množiny. 8. Dobře uspořádané množiny. 9. Peanova aritmetika a model přirozených čísel v teorii množin. 10. Axiom nekonečna a spočetné množiny. 11. Čísla celá, racionální a reálná. 12. Kardinální čísla (operace, uspořádání). 13. Ordinální čísla (operace, uspořádání). 14. Axiom výběru a jeho ekvivalenty.

Literatura

Štěpánek,P.: Matematická logika (skriptum), SPN 1982 Balcar,B., Štěpánek,P.: Teorie množin, Academia, Praha 1986 Čuda K.: Základy logického kalkulu Čuda K.: Základy teorie množin

Garant

Mgr. Jana GlivickáMgr. Petr Gregor, Ph.D.