Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pravděpodobnost a finanční matematika pro střední školu (NUMV047)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NUMV047 - Pravděpodobnost a finanční matematika pro střední školu, Matematicko-fyzikální fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Je uvedena podstata pravděpodobnostního myšlení a základů finanční gramotnosti a finanční matematiky s cílem přesvědčit žáky o jejich užitečnosti.Matematický aparát je podán tak, aby byl uplatnitelný na střední škole a studenty zaujal. Vše je důsledněprezentováno příklady z praxe, které přesvědčí žáky o nutnosti s těmito partiemi matematiky se seznámit.

Sylabus

Elementární teorie pravděpodobnosti. Elementární finanční matematika.

Literatura

Pravděpodobnost:Anděl, J.: Matematika náhody. Matfyzpress, Praha 2007.Fabian, F., Kluiber, Z.: Fyzika a pravděpodobnost. ARSCI, Praha, 2005.Fabian, F., Kluiber, Z.: Metoda Monte Carlo a možnosti jejího uplatnění. Prospektrum, Praha 1998.Komenda, S., Klementa, J.: Analýza náhodného v pedagogickém experimentu a praxi.SPN, Praha, 1981. Rényi, A.: Teorie pravděpodobnosti. Academia, Praha, 1972. Zvára, K., Štěpán, J.: Pravděpodobnost a matematická statistika. Matfyzpress, Praha 2002.Finanční matematika:Cipra, T.: Finanční matematika v praxi. HZ, Praha, 1993. Cipra, T.: Matematika cenných papírů. HZ, Praha, 2000. Cipra, T.: Finanční a pojistné vzorce. Grada, Praha, 2006. Jelenová, K.: Sbírka úloh z finanční matematiky. Bc práce, MFF UK, 2009.Odvárko, O.: Úlohy z finanční matematiky pro střední školy. JČMF, Praha, 2005.Radová J., Dvořák P.: Finanční matematika pro každého. Grada Praha, 1993 a další inovovaná vydání.

Garant

RNDr. Jitka Zichová, Dr.prof. Ing. František Fabian, CSc.