Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Statistika a pojistná matematika pro střední školu (NUMV048)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NUMV048 - Statistika a pojistná matematika pro střední školu, Matematicko-fyzikální fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Je vysvětlena podstata statistického myšlení, teoreticky a zejména prakticky s použitím výpočetní techniky jsou demonstrována jednoduchá statistická šetření na reálných souborech dat s cílem ukázat nutnost správné interpretace statistických výsledků, která je mnohdy například sdělovacími prostředky podceňována.Na středoškolské úrovni je vyloženo uplatnění matematiky v pojišťovnictví.

Sylabus

Základy matematické statistiky. Základy pojistné matematiky.

Literatura

Statistika:Anděl, J.: Statistické metody. Matfyzpress, Praha, 1993 a další vydání. Zvára, K.: Biostatistika. Karolinum, Praha, 1998 a další vydání. Zvára, K.: Základy statistiky v prostředí R. Karolinum, Praha, 2013.Zvára, K., Štěpán, J.: Pravděpodobnost a matematická statistika. Matfyzpress, Praha, 2002.Pojistná matematika:Cipra, T.: Finanční matematika v praxi. HZ, Praha, 1993.Cipra, T.: Pojistná matematika v praxi. HZ, Praha, 1994. Cipra, T.: Finanční a pojistné vzorce. Grada, Praha, 2006.

Garant

RNDr. Jitka Zichová, Dr.prof. Ing. František Fabian, CSc.