Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Rétorika I (O01103004)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu O01103004 - Rétorika I, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

K04 Rétorika IZakončení: ZápočetPožadavky k zápočtu: Praktické výstupy dle požadavků vedoucího seminářeZápočet nutno zapsat do indexu i Erudia zároveň, a to do konce zkouškového období semestru, kdy kurz proběhl.Obsah: Rétorika jako funkční disciplína komunikativní výchovy ve škole. Mluvní cvičení.Technika řeči. Komunikace ve škole s přihlédnutím k specifickým potřebám dětí mladšího školního věku.Cíl: Cílem je vybavit studenty teoretickými znalostmi a praktickými dovednostmi z fonetiky a techniky řeči za dodržování české výslovnostní normyPro seminář dr. Sojky: požadavkem k zápočtu je praktický výstup - část školní hodiny o délce 15-20 minut. Součástí výstupu je krátká výkladová část ve spisovném jazyce a část činnostní. Téma může být převzato z jakéhokoli předmětu (nejlépe z českého jazyka), musí být v souladu s RVP. Hodnotí se i míra kultivovanosti projevu. Součástí praktického výstupu je i písemná reflexe. Povinnosti musejí být splněny nejpozději na posledním semináři (9.1.2015). Nutná je též pravidelná docházka do semináře (účast 75 %).Literatura k teoretickému výstupu (semináře dr. Sojky):Lewis, D. Tajná řeč těla. Praha: Victoria Publishing, 2000.MAREŠ, J.; KŘIVOHLAVÝ, J. Komunikace ve škole. Brno: MU, 1995.SVOBODOVÁ, J. Jazyková specifika školské komunikace a výuka mateřštiny. Ostrava: PedF, 2000.ŠEBESTA, K.: Od jazyka ke komunikaci: didaktika českého jazyka a komunikační výchova. Praha: Karolinum, 1999 či 2005.  Šimanovský, Z. Hry pro zvládání agresivity a neklidu. Praha: Portál, 2002.Špačková, A. Moderní rétorika. Praha: Grada Publishing, 2003.ŠVAŘÍČEK, R.; ŠEĎOVÁ, K.; ŠALAMOUNOVÁ, Z.: Komunikace ve školní třídě. Praha: Portál, 2012. Pro seminář dr. Chejnové: požadavkem k zápočtu je aktivní účast na semináři (docházka 75 %), průběžné plnění úkolů a závěrečný řečnický výstup. Povinnosti musejí být splněny nejpozději do 7. 1. 2016. Pro seminář dr. Kvíčalové: požadavkem k zápočtu je aktivní účast na semináři (docházka 75 %) a dva řečnické výstupy. Povinnosti musejí být splněny nejpozději 18. 12. 2013.Pro seminář dr. Hajíčkové: požadavkem k zápočtu je aktivní účast na semináři (docházka 75 %), průběžné plnění úkolů a reprezentativní závěrečný řečnický výstup. Povinnosti musejí být splněny nejpozději 17. 12. 2014.Pro seminář doc. Hájkové: požadavkem k zápočtu je aktivní účast na semináři (docházka 75 %), bezchybná artikulace a dva řečnické výstupy. Povinnosti musejí být splněny nejpozději 16. 12. 2014.Pro seminář Mgr. Štěpánové: požadavkem k zápočtu je aktivní účast na semináři (docházka 75 %), průběžné plnění úkolů formou portfolia a dva řečnické výstupy. Povinnosti musejí být splněny nejpozději 15. 12. 2015.Pro seminář dr. Schneiderové: účast na semináři (povolené jsou 2 absence); aktivní výstupy: připravené řečnické vystoupení na libovolné téma v rozsahu 5 - 10 minut a vystoupení s power-pointem. Rozpis vystoupení viz záznamová listina přeložená v semináři.  Povinnosti musejí být splněny nejpozději 18. 12. 2015.

Literatura

BRABCOVÁ, R. - VITVAR, V. Mluvený projev ve škole i mimo školu. Praha: SPN, 1986.HÁJKOVÁ, E. Rétorika pro pedagogy. Praha: Grada, 2011HAVLOVÁ, I. a kol. Kapitoly z rétoriky. Praha: Karolinum, 1991. HŮRKOVÁ - NOVOTNÁ, J.; ŠRÁMKOVÁ, V.: Mluvený projev a přednes. Praha 1991. HŮRKOVÁ, J. Česká výslovnostní norma. Praha: Academia, 1995. KOHOUT, J. Rétorika. Praha: Management Press, 2000.KRAUS, J. Rétorika a řečová kultura. Praha 2010.KRAUS, J. Člověk mluvící. Praha 2010. LOTKO, E. Kapitoly ze současné rétoriky. Olomouc: Univerzita Palackého, 1997. SELUCKÝ, O. Logika pro střední školy. Praha: Fortuna 1995. SZYMANEK, K.; WIECZOREK, K.; WÓJCIK, A. Umění argumentace. Úlohy na zkoumání argumentů. Olomouc: Univerzita Palackého, 2004. SVOBODOVÁ, R. Základy techniky řeči pro (budoucí) učitele. Praha: Univerzita Karlova, Pedagogická fakulta, 1998. VALIŠOVÁ, A. Asertivita v rodině a ve škole aneb zásady přímého jednání mezi dětmi, rodiči a učiteli. Praha: H + H, 1994.VÁVRA, V. Mluvíme beze slov. Praha 1995

Garant

doc. PhDr. Eva Hájková, CSc.

Vyučující

PhDr. Pavla Chejnová, Ph.D.PhDr. Soňa Schneiderová, Ph.D.Mgr. Pavla Štěpánová