Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Rétorika II (O01103005)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu O01103005 - Rétorika II, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

K05 Rétorika IIZakončení: ZápočetPožadavky k zápočtu: Uznaný výstup, jeden na téma výukové a jeden na téma komunikační. Výukové téma bude připraveno na jednu vyučovací hodinu. Příprava bude odevzdána nejpozději do 31.5., docházka 70%. Mluvní projev musí být prost hlasových, dechových a artikulačních nedostatků. Obsah: Rozvíjení předchozích nabytých znalostí a dovedností. Mluvní a řečnická cvičení.Technika řeči. Komunikace ve škole s přihlédnutím k specifickým potřebám dětí mladšího školního věku.Cíl: Cílem je vybavit studenty teoretickými znalostmi a praktickými dovednostmi z fonetiky a techniky řeči za dodržování české výslovnostní normy. Očekává se rovněž znalost nejdůležitějších osobností, které ovlivnily dějiny rétoriky. Informace pro semináře dr. Sojky:Požadavky k zápočtu: docházka 70 %, dva výstupy (1. výstup teoretický - z odborné pedagogické literatury na téma pedagogická komunikace, délka 8-10 minut včetně hand-outu pro ostatní, 2. výstup praktický - vyučovací jednotka v délce cca 20 min: důraz na činnosti, nutné je však zařadit alespoň krátkou část výkladovou)Forma projevu: zdařilý projev bez hlasových, dechových a artikulačních nedostatků (zvýšení důraz je třeba klást na pečlivou artikulaci), důsledné používání spisovné variety národního jazyka(nesplnění tohoto požadavku znamená dodatečnou práci)Upozornění: zápočet se zapisuje nejprve do indexu, potom teprve do SISu 

Literatura

Hájková, E.; Havlová, I. Kapitoly z didaktiky slohu. Praha: Karolinum, 1991.Havlová, I.; Měchurová, A.; Štemberková, Š. Kapitoly z rétoriky: (pracovní texty pro budoucí učitele). Praha: Karolinum, 1991.Křivohlavý, J. Povídej, naslouchám. Praha: Návrat, 1993.Křivohlavý, J. Neverbální komunikace. Řeč pohledů, úsměvů a gest. Praha: SPN, 1988.Lewis, D. Tajná řeč těla. Praha: Victoria Publishing, 2000.MAREŠ, J.; KŘIVOHLAVÝ, J. Komunikace ve škole. Brno: MU, 1995.SVOBODOVÁ, J. Jazyková specifika školské komunikace a výuka mateřštiny. Ostrava: PedF, 2000.ŠEBESTA, K.: Od jazyka ke komunikaci: didaktika českého jazyka a komunikační výchova. Praha: Karolinum, 1999 či 2005.  Šimanovský, Z. Hry pro zvládání agresivity a neklidu. Praha: Portál, 2002.Špačková, A. Moderní rétorika. Praha: Grada Publishing, 2003.ŠVAŘÍČEK, R.; ŠEĎOVÁ, K.; ŠALAMOUNOVÁ, Z.: Komunikace ve školní třídě. Praha: Portál, 2012.

Garant

doc. PhDr. Eva Hájková, CSc.