Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Didaktické situace ve vyučování matematice (O01110513)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu O01110513 - Didaktické situace ve vyučování matematice, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmetu je rozvíjení profesní kompetence budoucích učitelů 1. stupně základní školy. Zvláště prohlubování (a) matematických poznatků a didaktických přístupů k nim, (b)uplatňování těchto poznatků ve vyučovací praxi.

Sylabus

Obsah vzdělávání jako systém propedeutik. Tématické okruhy: Čísla a početní operace; Vztah celek - část; Závislosti; Práce s daty; Geometrie.Vyhledávání prostředí stimulujících probírání určitého tématu (a naopak - které téma je vhodné probírat v určitém prostředí).Úlohy vyrůstající z reálných situací. Otevřené úlohy. Řešení úloh a tvoření úloh.Individuální a společné reflexe vyučování za základě videozáznamu a transkriptu.

Literatura

Hejný, M., Kuřina F. Dítě, škola a matematika. Portál, Praha, 2001.A. Hošpesová. N. Stehlíková, M. Tichá (eds.) Cesty zdokonalování kultury vyučování matematice. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Č. Budějovice, 2007.Kuřina, F. a kol. Matematika a porozumění světu. Academia, Praha, 2009.Různé učebnice a sbírky úlohVybrané texty z publikací dostupných na www.suma.jcmf.cz, zvláště z:Dvacet pět kapitol z didaktiky matematikyUčební texty pro ESF 

Požadavky

Aktivní účast na semináři.Seminární práce podle požadavků uvedených na semináři. Písemné vypracování úkolů průběřně zadávaných na semináři. 

Garant

Mgr. Marie Tichá, CSc.

Vyučující

Mgr. Marie Tichá, CSc.