Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vývoj českého jazyka (O01303027)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu O01303027 - Vývoj českého jazyka, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Požadavky ke zkoušce: písemná práce (test), prověřuje se znalost předepsané odborné literatury, schopnost rámcově analyzovat staročeský text, pochopení funkce tématu a učiva v kurikulu 1. stupně ZŠ.Cíl kurzu: Pochopení historického vývoje jazykového systému češtiny v jednotlivých jazykových plánech, a to s přihlédnutím k dějinám literatury a umění a všeobecnému historicko-společenskému kontextu, pochopení důležitosti problematiky pro učitele na 1. stupni ZŠ.Obsah kurzu:Vznik staročeského jazykového systému, rámcový vývoj českého hláskosloví, tvarosloví, slovotvorby a syntaxe. Sledují se jevy, jimiž se začala odlišovat slovenština od češtiny, i jevy, které daly základ nářečnímu rozrůznění. Změny kmenového substantivního systému na systém rodový, základní poučení o slovesech. Vše ve vztahu k současnému jazyku. Historický a společenský kontext. Práce s etymologickými a staročeskými slovníky. PhDr. O. Palkosková, Ph.D.: Zápočet: písemná práce (upřesnění - po dohodě se studenty na prvním semináři)

Literatura

BĚLIČ, J.; KAMIŠ, A.; KUČERA, K. Malý staročeský slovník. Praha : SPN, 1979.CUŘÍN, F. aj. Vývoj českého jazyka a dialektologie. Praha : SPN, 1975.CUŘÍN, F. Vývoj spisovné češtiny. Praha : SPN, 1985.HOLUB, J.; LYER, S. Stručný etymologický slovník jazyka českého. Praha : SPN, 1968.MICHALOVÁ, B.; ŠMEJKALOVÁ, M. Cvičení a texty k vývoji českého jazyka pro studující učitelství prvního stupně ZŠ a SpPg. Praha : UK-PedF, 2004.NĚMEC, I. aj. Slova a dějiny. Praha : Academia, 1980.(kol.) Panorama české literatury. Olomouc : Rubico, 1994.

Garant

doc. PhDr. Martina Šmejkalová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Olga Palkosková, Ph.D.