Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Materiálová tvorba (O01321060)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu O01321060 - Materiálová tvorba, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Specifika užité tvorby, získání výtvarných a technických zkušeností na základě samostatné práce,

Sylabus

Historie a současnost užité tvorby a designu jako inspirace pro vlastní vytváření užitkových artefaktů. Rozvoj výtvarného myšlení v materiálu, vlastních řemeslných dovedností při jeho zpracování. Odborná terminologie. Transformace do výtvarné výchovy na primárním stupni vzdělávání.Praxe:Práce s různými materiály a postupy při realizaci výtvarné řady z oblasti drobné užité grafiky (pozvánka, dopisní papír, dekor.obalový papír, prostorový dárkový obal, logo...)- -možnosti využití tradičních výtvar. technik i PC.Kombinace plošných a prostor. artefaktů spojených stejným logem.Textilní materiály a možnost jejich výtvar. zpracování tradičními i méně tradičními dekor. technikami (batika, malba textil.barvami, odbarvování , práce s textil.fixy a šablonou, tisk)

Literatura

Mikušová,M.;¨Prostorová a užitá tvorba I. Praha: UK.1990Cikánová,K.; Objevujte s námi textil. Praha: Aventinum.1996Skarlantová,J.-Harazímová,L.; Estetická výchova pro SOŠ. Praha: Fragment,2001 (kapitoly o užité tvorba + propagační grafice)Skarlantová,J.-Slavík,J.; Estetická výchova pro SŠ I. Praha: Sciencia medica.2001 (kapitoly 3 + 4)Skarlantová,J. Vechová, M. Textilní výtvarné techniky . Plzeň: Fraus.2005Roeselová,V.; Techniky ve výtvarné výchově. Praha: Sarah.1996časopisy: Design Trend, Umění a řemesla, UM, katalogy výstav užité tvorby

Požadavky

Požadavky k zápočtu:1)vytvoření samostatné výtvarné řady plošných a prostorových artefaktů z oblasti užité grafiky spojených jednotným logem (podle vlastního návrhu)2)Textilní užitný artefakt - výtvar. zpracování pomocí zvolené techniky.

Garant

MgA. Michal Sedlák