Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do pragmatiky (O02303051)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu O02303051 - Úvod do pragmatiky, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Studijní obor: Učitelství pro SŠ a 2. stupeň ZŠ* Kurz: K51 Úvod do pragmatikyUkončení: zápočet, zkouškaVyučující: PhDr. Pavla Chejnová, Ph.D.Požadavky k zápočtu: seminární práce - pragmatická analýza textuForma zkoušky: ústní na základě prostudované literatury (zahrnuje i základy jazykovědy)Požadavky ke zkoušce: prostudovaná studijní literatura (skripta, články)Cíl kurzu: seznámit studenty s teoretickými poznatky pragmatické lingvistiky, naučit studenty pracovat s texty a provádět jejich pragmatickou analýzuObsah kurzu: Role pragmatiky v lingvistickém popisu. Komunikačně - pragmatický obrat v jazykovědě. Psycholingvistické a sociolingvistické aspekty komunikace. Teorie mluvních aktů. Kooperační a zdvořilostní princip, konflikt. Kontext. Implikatura a presupozice. Deixe. Mimojazykové prostředky komunikace. Analýza dialogu. Analýza textů z hlediska působení komunikativních funkcí. Zápočet nutno zapsat do indexu i Erudia zároveň, a to do konce zkouškového období semestru, kdy kurz proběhl.

Literatura

Machová, S., Šamalová, M.: Výuka pragmatických aspektů řečové komunikace ve vyšších třídách gymnázií a na SOŠ. Praha 2005.Machová, S., Švehlová, M.: Sémantika a pragmatická lingvistika. Praha 2001. Pouze část pragmatika.A) Mülerová, O. - Hoffmannová, J.: Kapitoly o dialogu. Praha, Pansofia 1994B) Čmejrková, S.: Televizní interview a jiné duely, mediální dialog jako žánr veřejné komunikace. SaS 60, 1999, s. 247 - 267C) Hausenblas, K.: Explicitnost a implicitnost jazykového vyjádření. SaS 33, r. 1972, s. 98 - 105D) Trost, P.: Tabu vokativu. In: Studie o jazyku a literatuře, Praha, Torst 1995, s. 46 - 48E) Nekula, M.: Signalizování ironie. SaS 52, 1991, s.10 -19F) Nekula, M.: Pragmalingvistická interpretace ironie. SaS 51, 1990, s. 95 - 110

Garant

PhDr. Ladislav Janovec, Ph.D.