Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Počítače a programování II (O02310019)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu O02310019 - Počítače a programování II, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty s ovládáním, možnostmi a využitím programů pro dynamickou geometrii (Cabri) a s computer algebra systémy (Mathematica).

Sylabus

V tomto předmětu budou posluchači seznámeni se základními uživatelskými programy podporujícími řešení matematických úloh. Podrobněji se budeme zabývat programy Cabri Geometrie a Derive.Při práci s programem Cabri se budeme zabývat následujícími tématy: Ovládání programu Práce s objekty Soubory Základní konstrukce, zobrazení Konstrukce a zobrazení s číselnými parametry - čísla a texty Testování Makrokonstrukce Měření, kalkulátor Pohyb, stopa, množina Analytická geometrie Tabulky V programu Mathematica se zaměříme na: Aritmetika - zapisování, vytváření, mazání výrazů Vytváření a úprava algebraických výrazů - zjednodušování výrazů, příkaz Expand, Factor, substituce Řešení rovnic a nerovnic Příkaz Calculus - Limita funkce, derivace, integrování, Taylorův polynom, součet a součin řady Grafické zobrazení 2D Grafické zobrazení 3D Algebra Další informace na stránce vyučujícího.

Literatura

Vrba, A. Geometrie na počítači, On-line: http://www.pf.jcu.cz/cabri/kurz/ Kováčová M., Záhonová V., Dobrakovová J. MATHEMATICA pre stredoškolských učiteľov, Bratislava: STU, 2007, ISBN 80-967305-1-7 On-line: http://www.mathematica.cz/dokumenty.php

Požadavky

Výuka je organizována formou cvičení. V první polovina semestru (7 lekcí) se studenti seznámí s možnostmi programů Cabri II a Cabri 3D. Druhá polovina semestru (6 lekcí) bude věnována seznámení se základy ovládání programu Mathematica. V rámci předmětu budou studenti pomocí programů řešit různé matematické úlohy, přičemž budou konfrontování i s úlohami, které uvedené programy neumí vyřešit, nebo je řeší chybně. Velký důraz bude kladen na samostatnou práci studentů.

Garant

RNDr. Antonín Jančařík, Ph.D.