Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Výtvarná výchova I. (O04321109)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu O04321109 - Výtvarná výchova I., Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Teorie: Vztah linie a barvy k ploše, typy linií, vztah linie k nástroji - využití pro výtvarnou činnost dětí, komunikace pomocí linií a barvy, harmonie, disharmonie a její využití pro psychologii, expesivita, gestická tvorba. Záznamy citového prožitku - využití v artefiletické práci s dětmi. Vybrané kapitoly z dějin umění - v návaznosti na probíranou výtvar. problematiku. Praxe: Experimentální studie na poznání a pochopení různých typů linií v závislosti na nástroji - využití pro praxi s různě postiženými dětmi. Gestická kresba a malba -expresivita, linie a barva jako komunikační prostředek (využití ve školní praxi), linie geometrické a organické - členění plochy pomocí linií - vyjádření klidu, vzrušení, harmonie, disharmonie, pravidelného a nepravidelného rytmu. Využití méně obvyklých nástrojů (např. dřívko, větvička, kartáč, hřeben, houba,... apod.) Požadavky k zápočtu:Aktivní experimentální výtvarná činnost (etudy) - vlastní výtvar. dokumentace postupů při jednotlivých úkolech a návaznost na výtvar. umění1) sestavení vlastního vzorníku lineárních záznamů vniklých využitím netradičních výtvar. nástrojů2 soubor výtvar. etud ( technika monotypu) - záznam nálad (inspirace poezií) nebo forma kalendáře ( inspirace přírodními proměnami) Základní studijní literatura: CIKÁNOVÁ, K.; Kreslete s námi. Praha:Aventinum 1992.CIKÁNOVÁ, K.; Malujte si s námi. Praha: Aventinum 1993.ROESELOVÁ, V.; Techniky ve výtvarné výchově. 1. vyd.Praha:Sarah, 1996. SLAVÍK, SLAVÍKOVÁ, HAZUKOVÁ; Výtvarné čarování. Praha: UK, 2000ADAMEC, J.; ŠAMŠULA,P.; Průvodce výtvarn?m uměním I.a II. 1. vyd. Praha: Práce 1995.SKARLANTOVÁ-SLAVÍK; Estetická výchovaI. Praha:Sciencia media, 2001(kapitoly 1-3)

Literatura

Základní studijní literatura:MIKUŠOVÁ, M . Prostorová a užitá tvorba I. Praha: SPN 1991. ISBN 80-7066-269-7.CIKÁNOVÁ, K. Objevujte s námi textil. Praha: Aventinum, 1996. ISBN 80-85277-85-9.MEDKOVÁ, J. Řeč věcí. Praha: Horizont ,1990.ISBN 80-7012-026-6.SKARLANTOVÁ,J.; SLAVÍK,J. Estetická výchova pro střední školy. I.díl. Praha: Sciencia Medica,2001.ISBN 80-85526-70-0. (kap. O užité tvorbě)SLAVÍK,J.; SLAVÍKOVÁ,Vl.; HAZUKOVÁ,H.Výtvarné čarování. Praha:UK, 2000 (motivace,úkoly z užité tvorby)

Garant

PhDr. Jana Skarlantová